Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Fevzi İşbaşaran, şu ifadelere yer verdi:

1) ASALA/ERMENİSTAN 
1975’te 3-4 Terör örgütü bir araya gelerek Beyrut’ta ASALA’yı kurdu. Tek hedefleri yurt dışındaki Türk diplomatlar,Elçilik,Konsolosluk,THY büroları ve Türk vatandaşları 
2)Türkiye kendi içinde sağ/sol iç çatışması yaşıyordu, ASALA’nın saldırılarına karşı etkin bir dış politika yapamadı. 12 Eylül darbesi ile beraber ASALA eylemlerini iyici arttırdı. MİT, ASALA’ya karşı bir türlü etkili bir mücadale veremedi, çünkü iç sorunlarla uğraşıyordu
3) Özal’ın Başbakan olması ile beraber ASALA ile mücadale için bir yol haritası çizildi. MİT’in dış operasyonlar tecrübesi neredeyse hiç yoktu. Yeni bir organizasyon gerekiyordu ama Kenan Evren  ve Genelkurmay buna yanaşmıyordu
4) Özal, MİT’in elinde olan sınırlı personel imkanını arttırdı, gerekli parasal kaynak sağlandı. Mesleğe dış operasyonlarda kullanılmak üzere alınan personelin eğitimi çok ağır yürüyordu, diğer tarafta ASALA’nın eylemleri Türkiye’yi sarsıyordu.
5) MİT Başbakan’a bağlı ama Özal doğru dürüst bilgi alamıyordu. MİT her ne kadar Özal’a bağlı olsa da fiili olarak Kenan Evren’in damadı Erkan Gürvit’e bilgi veriyordu. Özal sıkıştırıyordu ama bir türlü netice alamıyordu.
6) ÖZAL sıkıştırdıkça MİT ‘Efendim yeni bir tim görevlendirdik, büyük darbe vuracağız’ Ama gelen bilgiler hiç öyle değildi. MİT’in dış operasyonlar tecrübesi olmadığı için Türkiye’de yerleşik bir takım suç örgütü mensubu çeteleri görevlendiriyordu.
7) MİT, bu çetelere milyon dolarlar harcadı ama alınan sonuç sıfır elde sıfır. 
MİT’ten bir grup A.Çakıcı ile görüşüyordu, bir grup da Abdullah Çatlı/Ülkücülerle görüşüyordu. 
Çakıcı’nın ASLA’ya yönelik bir operasyonu olmadı, hep hazırlık aşamasında kaldı.
8)MİT’in diğer grubu Abdullah Çatlı ile iyi bir hazırlık yaptığını, Avrupa’daki Ülkücülerle netice alacağını düşünüyordu. Gereken destek verildi ama çok cılız iki eylem yapabildiler. Paris’te bir Ermeni anıtına ve bir arabanın altına tesirsiz ses bombası koydular.
9) Abdullah Çatlı’nın bu eylemi Türkiye’deki gazetelerde çok abartılı haber yaptırıldı ama işin aslı bir fiyaskoydu. Zaten bu eylemden sonra Çatlı ve arkadaşları uyuşturucu ticaretinden yakalanıp hapse girdiler.
10) Özal, Mit’in bu boşarızlığından sonra, Mit’e küstürülmüş gerçek profesyonel istihbaratçı HİRAM ABAS’ı geri getirdi.   

Hiram Abas direkt Özal’a bağlı çalıştı. Bu Mit’te çok rahatsızlık yarattı ama başarısızlıklarından dolayı susuyorlardı
11) Hiram Abas’ı yakından tanıdım, sürekli görüşme halindeydik. Kahraman bir vatanseverdi. Allah adeta onu istihbaratçı yaratmıştı. Aynı zamanda dünyanın en iyi Sniper’lerinden (Keskin nişancı) biriydi.
12)Hiram Abas, kısa zamanda ekibini kurdu, Örtülü ödenekten her türlü destek verildi. (Hiram Abas ile ekibinde görev alanların adları tek tek Mit’te kayıtlı. Bunların ismini tabi ki yazmayacağım) 

Bu ekipte görev alanların hiçbiri bugün adı geçenler değil.
13) Hiram Abas ilk operasyonu Beyrut’taki ASALA’nın merkezine yaptı. ASALA çok kayıp verdi ve Beyrut’taki merkezi kapatmak zorunda kaldı. 

Hiram Abas, ASALA’nın Beyrut’tan sonra Atina’ya taşınacağını önceden biliyordu ve ekibini ona göre hazırlamıştı
14)ASALA’ın kurucularından biri olan Agop Agopyan (Kod adı) Atina’da öldürülünce ASALA Değişik ülkelere dağıldı. 
Özal, ASALA’nın bitmeyeceğini ve yeniden örgütleneceğini biliyordu. Bu arada Özal, ABD’nin de desteğini alarak ASALA’yı terör örgütü listesine aldırdı.
15) ASALA’yı siyasi olarak da bitirmek gerekiyordu. Özal, Jak Kamhi’yi davet etti ‘Bay Jak bana Ermeni diasporası ile gizli bir toplantı düzenleyebilir misin?’ 

Bay Jak geçenler de vefat etti. Onun Türkiye’ye hizmetleri unutulamaz. (Özal, Bay Jak dediği için öyle yazdım)
16) Kısa geçiyorum, Jak Kamhi David Rockefeller ile görüşerek Rockefeller’in New York’taki malikanesinde bir toplantı düzenlendi. 50-60 Ermeni iş adamı ile bir araya gelindi. Bunlar Ermeni diasporasının en büyükleriydi.
17) Özal ile Ermeni iş adamları arasında çok sert tartışma yaşandı. 
Özal: ‘Türkiye’de bir toprak talebinde bulunucaksanız bunu kafanızdan çıkarınız. Ermenistan bizim komşumuz ve 2.5 milyon insan açlıkla karşı karşıya. Siz neden yardım etmiyorsunuz?’
18) Özal Ermeni iş adamlarına : ‘Burada sayın David Rockefeller’in huzurunda herkes yapacağı yardımı beyan etsin, sizin yapacağınız yardımın on katını yapacağıma burada söz veriyorum. Döner dönmez Türkiye-Ermenistan sınırını açacağım 100 bin ton da buğday göndereceğim’
19) Ermeni diasporası tam şok yaşamıştı. Ermeni diasporası sözcüsü: ‘Ermenistan Cumhurbaşkanı  Levon Ter-Petrosyan ile de mutabık kalırsanız biz sizin teklifinizi kabul ediyoruz. Biz parasal yardımımızı kendimiz organize ederiz, siz iki devlet olarak anlaşırsanız sorun biter’
20) Ermeni diasporası ile toplantıdan birkaç gün sonra Özal ile Ermenistan Cumhurbaşkanı  Levon Ter-Petrosyan bir gizli görüşme yaptı. O görüşmede de mutabakat sağlandı. Levon Ter-Petrosyan Ermenistan’ın başına gelen en iyi Cumhurbaşkanı/Devlet adamı 

Geriye adım atmak kaldı
21) Özal yapılan toplantıları, görüşmeleri S.Demirel ile paylaştı. 
Demirel: hükümet olarak böyle bir işin içinde olamayız deyince Özal onun korkudunu anladı. 

Özal:’Sayın Başbakan, endişe etmeyiniz, bu işi sayın Türkeş ile görüşerek yürüteceğim’ deyince Demirel rahatladı
22) (Bu arada çok görüşmeler yaşandı kısa geçiyorum) 
Özal, Alparslan Türkeş’i akşam yemeğine davet etti. Uzun bir görüşme oldu. Özal, ASALA’yı bitirme ve Ermenistan ile iyi komşuluk yapmanın detaylarını anlattı.
23) Özal, Türkeş’e Ermenistan Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan ile ‘Özel temsilci’ sıfatı ile görüşmesini ve hazırlanan mektubun müzakere edilmesini ve hazırlanacak ortak bir mutabakat metnini benim adıma onaylamanızı rica ediyorum. Türkeş memnuniyet le kabul etti.
24) (Kısa geçiyorum) Alparslan Türkeş ve Ermenistan Cumhurbaşkanı  Özal, Türkeş’e Ermenistan Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan’nı Paris’te bir araya geldi (Gerekli otel, yol vs. İşini bizzat ben takip ettim) 

Görüşme olumlu geçti. Türkeş dönüşte varılan mutabakat metnini getirdi
25) Ermenistan ile varılan mutabakat ilk etapta öz ve kısaydı.
-Kapılar karşılıklı açılacak
-100 bin ton buğday hibe edilecek
-10 yıl içinde 350 milyon dolar kredi kullandırılacak
-100 bin Ermeni’ye peyderpey çalışma izni verilecek
26) Ermenistan Cumhurbaşkanı Türkiye ile varılan anlaşma metnini Ermeni diasporasına gönderdi ve onlar da kabul etti. 

Böylece 

ASALA KENDİNİ FESHTTİ
27) Kimse kendine çeteler üzerinden milliyetçilik/kahramanlık payını çıkarmasın. 

ASALA yazdığım şekilde bitti. Bu 3-5 çetenin/mafyanın yapacağı bir iş değil! 

Bu konunun devamını daha sonra yazacağım. İyi geceler size

Editör: TE Bilişim