MÜSİAD toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Ortodoks politikaları bir tarafa koyduk, artık heterodoks politikalar" ifadelerini kullandı. Nebati'nin sözlerine Fatih Portakal'dan çarpıcı bir yorum geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati buradaki konuşmasında "Biz Ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Artık heterodoks politikalar var" dedi. Gazeteci Fatih Portakal Bakan Nebati'nin bu sözleri hakkında dikkat çeken bir paylaşım geldi.

Portakal, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Hadi hayırlısı! Bu bakan damat #BeratAlbayrak’ın farklı bir tarzı. O da hep umut dağıtırdı; burası önemli,tünelin sonundaki ışık,şöyle böyle...

@NureddinNebati de; kıpır kıpır, gözlerde ışık, heterodoks şöyle böyle…Geleceği nasıl olacak acaba?"

BAKAN NEBATİ'NİN AÇIKLAMALARI

Nebati’nin konuşmalarında öne çıkan başlıklar şöyle:

Türkiye 2021'de ihracatta tarihi bir rekor kırdı. Artık ayda 20 milyar dolar ve üzeri ihracatla yolumuza devam ediyoruz.

Türkiye ihracat odaklı büyümeye devam edecek. Büyüme trendi bu yıl da devam edecek. İhracatını artırmak isteyenleri sırtımızda taşıyacağız.

Bu yıl tarihi rekorların kırıldığı, yeni ekonomik modelin tamamen uygulanabilir olduğu, daha istikrarlı, Türkiye'nin kazanımlarının en yüksek olduğu yıllardan biri olacak.

Bu dönem herkesin kazandığı, ülke paylaşımlarının en müreffeh toplum seviyesinde olacak şekilde gerçekleştirildiği ve önünü gören, hesabını kitabını yapabilen bir dönem olacak, rahat olun.

GSYİH için çift haneli büyüme bekliyoruz. Üretim ve istihdam artacak, cari açık azalacak. 2022 tarihi rekorların kırıldığı yıl olacak.

Üretim odaklı, imalat ve ihracat odaklı firmalarımızı destekleyecek çok önemli çalışmalarımız var. Yeter ki üretin, istihdam kapasitesini artırın.

'ORTODOKS POLİTİKALARI BİR TARAFA KOYDUK, ARTIK HETERODOKS POLİTİKALAR'

Ortodoks politikaları bir tarafa koyduk, artık heterodoks politikalar. Ama bunu yaparken de eklektik olmayı, ülkenin gerçeklerine, iç dinamiklarine uygun bir şekilde maliye ve para politikalarını da birlikte yürüterek, bütçe disiplininden taviz vermemek koşuluyla yolumuza devam edeceğiz.

20 Aralık tarihi bir milattır. Döviz üzerindeki köpük kısa bir süre içerisinde terse çevrilecek.

Ekim ayı itibarıyla cari açık 15,4 milyar dolara geriledi. Bu yıl; tarihi rekorların kırıldığı, yeni ekonomik modelin tamamen uygulanabilir olduğu yıllardan birisi olacak.

Rahat, emin, geleceğe umutla bakan, istikrarlı ve büyüyen bir Türkiye'nin ferdi olduğunuzu unutmayın. Yakın pazarların üretim merkezi olduğumuzu unutmayın. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Türkiye bayrağı ve pasaportuna sahip olduğunuzu asla unutmayın.

DÖVİZ KURLARI DENGEYE KAVUŞTU

TL'yi güçlendirecek enstrümanlarımızı sunduk, dönem bu enstrümanları kullanma dönemi. Birilerinin bize söylediği ve öğrettiği şeyin dışına çıkıyoruz, bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Kur artık tartışılır olmaktan çıktı. Döviz kurları dengeye kavuştu.

Kur korumalı TL mevduata katılım dün itibarıyla 91,5 milyar liraya geldi. Serbest piyasa koşulları altında döviz kurları dengeye kavuştu, artık bir gündem maddemiz değil.

Sadece bir adımımız bile Türkiye'nin köpüklerle algı operasyonlarıyla nasıl karşı karşıya kaldığını göstermektedir. Bitti köpükler, algılar da bitti.

Proje bankacılığı bundan sonra bu ülkenin en önemli enstrümanlarından biri olacak.

'ENFLASYONLA MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'

Bizim bu enflasyonla ilgili mücadelemizi çok açık yüreklilikle yapmamız lazım.

Türkiye’deki enflasyonu sadece Türkiye’de enflasyon varmış gibi algılamak, ona göre planlamalar yapmak doğru değil. Mesela ABD’de enflasyon 6,8’e çıktı

Türkiye’de bütçe disiplinine asla taviz vermeden, enflasyonla mücadelemizi en sert ve kararlı bir şekilde devam ettireceğiz. Bundan sonrası yeni ekonomik modelimizin devam ettirilmesi.

MÜSİAD gibi kazancını helal yoldan kazananların bizim dilimizi çok daha iyi anlayabileceği bir dönemdeyiz.

'ORTODOKS' VE 'HETERODOKS' EKONOMİ POLİTİKALARI NEDİR?

Yunanca orthos (doğru) ve doxa (inanç, öğreti) sözcüklerinden oluşan 'ortodoks', dogmalara bağlı, katı kuralcı, dogmatik anlamlarına geliyor. Ekonomi alanında ise geleneklere, genel kabul görmüş görüşlere bağlı olan uygulamalar ifade ediliyor. Genel kabul görmüş uygulamalardan oluşan ekonomi politikasına ‘Ortodoks ekonomi politikası’ adı veriliyor.

Yunanca heteros (farklı) ve doxa sözcüklerinden türetilen 'heterodoks' ise 'farklı inanç' demek. Ekonomi alanında geleneksel görüşlerin ve yaklaşımların dışındaki uygulamaları adlandırmak için kullanılıyor.

Editör: TE Bilişim