Gökan Zeybek: 7 binden fazla köy risk altında, yangın önleme sistemi kurulmalı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Türkiye genelinde 7 binden fazla köy ve mahallenin riskli orman alanlarında yer aldığını belirterek, orman yangınlarına karşı önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Zeybek, yaptığı açıklamada, son 10 yılda yaşanan yangınların sayısındaki artışa dikkat çekti ve bu durumun iklim değişikliği ile bağlantılı olduğunu ifade etti.
2015-2025 yılları arasında 27 binden fazla orman yangını çıktığını, 257 binden fazla hektar alanın kül olduğunu ve yangınların yüzde 90'ının insan kaynaklı ihmalden kaynaklandığını dile getiren Zeybek, 20. yüzyıl planlarıyla 21. yüzyıl yangınlarına karşı koymanın mümkün olmadığını söyledi. Yangınla mücadele yerine yangını önlemeyi esas alan bir sistem kurulması gerektiğini savundu.
Zeybek, önerilerini şöyle sıraladı: "Yerleşim yerleri ile ormanlar arasına tampon bölgeler oluşturulmalı, basınçlı su sistemleri yaygınlaştırılmalı, yangına ilk müdahale süresi kısaltılmalı, orman köylüsü sürece dâhil edilmeli, eğitim, ekipman ve destek sağlanmalı, orman içindeki yanıcı maddeler düzenli olarak temizlenmeli ve kırsal bölgeler yangına dayanıklı hale getirilmelidir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.