Antalya’da ailesiyle yaşayan üniversite öğrencisi Hazal Üner, Enerji şirketlerinin yüksek kâr oranları karşısında düzenlenen “Cengiz Elektrik Devletleştirilsin” protestosuna katıldı. Bunun üzerine evine gönderilen tebligat ile Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) aldığı bursun kesildiği kendisine iletildi.

Protestoya katılan Üner: “Kamu düzenini bozmak ve terörü/anarşi faaliyetini desteklemek” suçlaması yapıldı. Kendisine gönderilen tebligatta ise: “Öğrenim özgürlüğünü ihlal etmek” ibaresi kullanıldı.  Şu ana kadar iktidar partisinden ve KYK’dan bir açıklama gelmediği gibi, öğrencinin hak ettiği bursun asılsız gerekçe ile kesilmesine tepki gösterilmedi. 

Bursu kesilen öğrenci şunları söyledi:

"Ben sağlık öğrencisiyim, Antalya'da 4 kardeşim ve annemle birlikte yaşıyorum. Elektrikle ısınıyoruz.

Şubat ayında birçok ilde ve noktada gerçekleşen 'Elektrik üretim ve dağıtım şirketleri devletleştirilmelidir' eylemlerine katıldım, birkaç gün önce de tebligat geldi. 'Burs/kredi verilemeyecek hallerde' bulunmuşum dediklerine göre! Ben 'elektik pahalı, bu faturalar ödenemeyecek miktarlardadır, elektrik şirketleri devletleştirilmelidir' dediğim için bana 'öğrenim hakkını engellemişsin' diyorlar. Komik bile değil bu!

Esas eğitimi engelleyenler Cengiz-Kolinler'dir. Onlar yüzünden ısınmıyor, aydınlanamıyor her şeyden kısıyor, faturaları ödemek için çalışmak zorunda kalıyoruz. Yaşanan bu örnek bu düzenin acizliğinin bir kanıtı bence. O gün katıldığım eylemde söylediğimi bugün yine tekrar ediyorum: elektrik üretim ve dağıtım şirketleri devletleştirilmelidir, elektrik bir avuç zenginin sırtımızdan kâr ettiği bir alan olmaktan çıkarılmalıdır, bu en temel insani haklarımızdan biridir."

Editör: TE Bilişim