Yazarımızdan tepki

Yazarlarımızdan Osman Oktay 09 Aralık 2019’da yayınlanan yazısında 'Hindi Cumhuriyeti Değil Türkiye Cumhuriyeti' başlıklı bir yazı kaleme almıştı.

Yazısında duruma tepki gösteren Oktay 'Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı hava alanlarında ve pasaport işlemlerinde görev yapan polislerin yeni kıyafetlerini gördünüz mü? Göğüslerine ay-yıldızlı ama “Turkey” yani İngilizce anlamıyla “Hindi” yazan birer arma yapıştırmışlar. Bu kelimenin İngilizcede “Hindi” demek olduğunu herhalde bilmeyen yoktur. Bilmeyen var ise de lütfen İngilizce – Türkçe bir sözlük alsın eline ve baksın!

Hani siyasilerden arada bir, “Burası Muz Cumhuriyeti değildir beyler” diye duyduğumuz bir söz vardır. Peki, nedir Muz Cumhuriyeti?

Eski sömürge coğrafyalarında bulunan, başta muz olmak üzere tropik meyve üretimleri ile bilinen siyaseten istikrarsız, ekonomik açıdan dışa bağımlı, yolsuzluklarla başı belada olup dış müdahalelere açık ülkeler için küçümseme ve aşağılama amaçlı olarak “Muz Cumhuriyeti” ifadesi kullanılır.

Peki, Hindi Cumhuriyeti nedir ve neresidir? “Hindi Cumhuriyeti”, İngilizlerin yakıştırıp Türkiye Cumhuriyeti’ne yaftaladıkları ama ne yazık ki uluslararası arenada bizden bir itiraz sesi yükselmeyince öyle kabul gören bir tanımlamadır.

Hadi, elin gâvuru ve gâvurların başı İngilizler vakti zamanında bizimle alay edip gülünç duruma düşürmek için Turkey adını dünya âleme kabul ettirip Birleşmiş Milletler’e de öyle kaydettirmişler ama bizim şahsiyetimiz, haysiyetimiz yok mu?

Başka devletlerin öyle okuyup yazmalarına alışmıştık da kendi ülkemizde, kendi elimizle kendi polislerimizin üstüne o kelimeyi nasıl nakşederiz? Anlı şanlı olarak TÜRKİYE yazsa idik havaalanlarımıza gelen yabancılar anlamayacak ve “Biz Turkey’e geldiğimizi sanıyorduk, başka bir yere mi gelmişiz; eyvah! Yandık, mahvolduk” diye feryat figan mı edeceklerdi? Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları, Cumhurbaşkanlığı böyle bir hatayı nasıl yaparlar? Olmaz böyle şey diyorum ama ne yazık ki oluyor ve olmuş bile; yazıklar olsun!' demişti

İlgili yazı için tıklayınız

MHP’den de tepki gelmişti

MHP Milletvekili Hidayet Vahapoğlu sosyal medya hesabından, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya hitaben bir paylaşımda bulunmuştu.

Turkey kelimesine tepki gösteren Vahapoğlu, giriş yapılan yerin Türkiye olduğunu vurgulayarak, neden Türkçe yazılmadığını sordu.

Havaalanı ve Gümrük Polisleri 'Hindi' Olmaktan Kurtuldu

Pasaport Polisleri yeni üniformaları ile göreve başladı. Üniformalarında yazan 'Türkiye' arması dikkatlerden kaçmadı.

Havalimanlarında yaklaşık 600 polis görev yaparken üniformalarında daha 'Turkey' yazan armaların yerini 'Türkiye' yazan armalar aldı.

Editör: TE Bilişim