Yeniçağ'dan Sekan Talan'ın özel haberine göre; Dün gece yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile birlikte gündem bir anda değişti. Resmi Gazete’de yayınlanan kararname ile Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı. Merkez Bankası’nda 16 ayda 2 defa başkanın değişmesi kafalarda soru işaretleri yaratırken, söz konusu kararının nedeninin döviz kurundaki artışın durmamasından kaynaklandığı belirtiliyor. Öte yandan Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerdeki enflasyon raporunda gıda fiyatlarındaki artışla ilgili ifadeler ise dikkat çekmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi gerektiğine dair açıklamalarına rağmen Merkez Bankası’nın faiz politikasında değişiklik yapmaması sonrası 6 Temmuz 2019 yılında flaş bir karar alınmıştı. Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Merkez Bankası Başkanlığı görevine Murat Çetinkaya’nın yerine Murat Uysal getirilmişti.

FAİZ İNDİRİMİNDE REKOR KIRDI

Murat Uysal, göreve geldikten sonra hızlı bir şekilde faiz indirimine gitti. Uysal’ın göreve geldiği 2019 Temmuz ayından yıl sonuna kadar toplamda 1200 baz puan indirime giderek, 2019 yılında dünyada en çok faiz indirimine giden Merkez Bankası Başkanı oldu. Faiz indirimi 2020 yılında da sürerken, Eylül ayına kadar faiz indirimi sürerken, bu süreçte toplam 375 puan indirim yapıldı.

DOLARDAKİ ARTIŞ DURMADI

Ancak üst üste yapılan faiz indirimleri dolar kurundaki artışın önüne geçemedi ve sonrasında faizde artışa gidildi. Eylül ayında faiz 2 puan artışla yüzde 10,25 seviyesine gelirken, bu hamle de dövizdeki artışı durduramadı ve dolar ve euro kuru üst üste rekorlar kırdı.

Murat Uysal’ın Merkez Bankası Başkanı olduğu 6 Temmuz 2019 günü dolar kuru 5,36 lira seviyesindeyken, görevden alınırken 8,51 lira seviyesinden işlem görüyordu. Öte yandan euro kuru ise 16 ay önce 6,34 lirayken 16 ayda 10,12 liraya çıktı.

SON YAPIĞI DOLAR KURU AÇIKLAMASI DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Merkez Bankası’nın dün gece görevden alınan eski başkanı Murat Uysal’ın geçtiğimi günlerde yaptığı dolar kuru açıklaması dikkat çekmişti. Uysal 28 Ekim tarihinde enflasyon raporu açıklaması için kameraların karşısına geçmiş ve gazetecilerin dolar kuruyla ilgili sorusuna çarpıcı bir yanıt vermişti. Uysal, yıl sonu enflasyon hedeflerini yüzde 8,9’dan yüzde 12,1’e revize ettiklerini belirtirken, Döviz kurunun seviyesi ile ilgili bir hedefimiz yok” ifadelerini kullanmıştı.

ENFLASYON RAPORUNDAKİ DOLAR KURU DETAYI

Öte yandan Merkez Bankası’nın Mura Uysal döneminde yayınladığı son enflasyon raporunda gıda fiyatlarındaki artışın nedeniyle ilgili dikkat çeken detaylar yer alıyordu. Merkez Bankası’nın raporunda şu ifadeler yer almıştı:

"İşlenmemiş gıda grubunda mevsimsellikten arındırılmış veriler, meyve fiyatlarındaki nispeten olumlu görünümün etkisiyle taze meyve ve sebze fiyatlarının gerilediğine, ancak diğer işlenmemiş gıda fiyatlarının önemli ölçüde yükseldiğine işaret etmektedir. Bu gelişmede, döviz kuruna duyarlılığı yüksek olan yumurta, bakliyat ve pirinç kalemleri öne çıkmıştır. İşlenmiş gıda fiyatlarındaki artış alt gruplar genelinde hızlanarak devam etmiş ve yüzde 2,18 olarak gerçekleşmiştir.”

Editör: TE Bilişim