Siyasi Partiler Kanununa göre, en son milletvekili genel seçimlerine katılmış, genel barajı aşan partilere Hazine’den oy yüzdeleri ile orantılı yardım yapılıyor. Bu yardım seçim dönemlerinde ikiye katlanıyor. Ocak 2018’de bu kriterleri karşılayan AK Parti, CHP, MHP ve HDP’ye hazine yardımı için bütçeye ödenek konuldu. 2018 yılı başında da bu ödemeler yapıldı. Ancak Eylül 2017’de kurulan İYİ Parti bu kriterleri karşılayamadığı için Hazine yardımı alamadı.

İYİ Parti Hukuk, Seçim ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen’in verdiği bilgiye göre, eylül ayında kurulan İYİ Parti 24 Haziran seçimlerinde Meclis’e girerek bu yardımın Haziran-Aralık ayındaki kısmını almaya hak kazandı. Bunun için Cumhurbaşkanlığına, Maliye Bakanlığına hazine yardımının yüzde 50’sinin, yani seçimden sonraki 6 aylık kısmın ödenmesi için başvuru yapıldı. Başvurulara yasal süre içinde yanıt gelmedi. Ret anlamına gelen bu durum üzerine İYİ Parti İdare Mahkemesi’nde dava açma kararı aldı.

Davanın bu hafta içinde açılacağını söyleyen İYİ Parti’li Seymen’e göre, “Mahkeme yıllık hazine yardımı ocak ayında bütçeye konuldu. ‘O zaman sen hak kazanmamıştın. O nedenle alamazsın’ diyemez” dedi. Erken seçim için yapılan yardımın da yeni yılın bütçesinde olmamasına karşın ödendiğine dikkat çeken Seymen şöyle devam etti: “Birinci kısmı vermiyorsan da ocak ayında dağıttığın o paranın ikinci kısmını vermek zorundasın. Çünkü diğerlerine dağıttığını da bütçeye koymamıştın.”

İYİ Parti şimdilik hak kazandığını düşündüğü yardımın küçük bir kısmı için pilot dava açacak. Olumlu karar çıkması durumunda kalan yardımın tahsili için ayrıca dava açılacak. 

Editör: TE Bilişim