Çin zulmünden kaçarak önce Malezya'ya daha sonra Türkiye'ye sığınan Uygur Türkleri'nin 17 gündür Atatürk Havalimanı'nda gözaltında tutulması İYİ Parti tarafından protesto edildi.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, İl Başkanı Buğra Kavuncu, il yöneticileri  ile bir grup partili havalanına giderek gözaltındaki Uygur Türkleri'nin durumu hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Daha sonra İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu basın açıklaması yaptı. Hükümete tepki gösteren Kavuncu, 4 milyon Suriyelinin rahat koşullarda Türkiye'de yaşamasına rağmen 11 Uygur Türk'ünün günlerdir havalimanında bekletildiğine dikkat çekti.

Kavuncu, "Çin'deki insanlık dışı uygulamalardan kaçarak hayatlarını kurtarma telaşı ile önce Malezya'ya ardından anavatanları Türkiye'ye sığınan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 11 Uygur Türk'ü 17 gündür Atatürk Havalimanı'nda akıbetleri belli olmadan giriş izni bekliyor" dedi.

Kavuncu şöyle devam etti:

"Soydaşlarımızın; ülkemizde hayatlarını devam ettiren, sayıları neredeyse 4 Milyona yaklaşan Suriyeli göçmenlerden, Afgan göçmenlerden ne farkı var? Soydaşlarımızın; ülkemizde yıllardır misafir olarak hayatlarını devam ettiren, her türlü eğitim, sağlık, ulaşım gibi giderleri kuruşuna kadar, ödediğimiz vergiler ile devletimiz tarafından karşılanan Suriyeli sığınmacılar kadar değeri yok mu?  Ülkemizdeki Suriyeli sığınmacıların iade edildiğinde yaşayacakları akıbetten tedirgin olan ve endişe duyan iktidarın, bu 11 soydaşımızın Çin'e iade edildiği zaman uğrayacakları akıbet hakkında bilgisi var mıdır? İYİ Parti olarak hükümet ve devlet yetkililerine sesleniyoruz; Emniyet Teşkilatı yetkililerinden aldığımız bilgilere göre soydaşlarımız herhangi bir terör olayına karışmamıştır ve herhangi bir terör grubuna mensup değillerdir.

Soydaşlarımızın anavatanları Türkiye'de sığınmacı değil göçmen olarak karşılanması gerekmektedir. Soydaşlarımızın en az Suriyeli, Afgan sığınmacılar kadar anavatanlarında yaşama hakları vardır. Sayıları 4 milyona yaklaşan sığınmacılara eğitim, sağlık, ulaşım ve barınma yardımlarında bulunan devletimizin '11 soydaşımız' için de aynı özveri ve hassasiyeti göstermesini istemekteyiz. Bu hususta Yüce Türk Devleti'nin imkanları 11 Soydaşımız için yeterli değil ise biz İYİ Parti olarak soydaşlarımızı evlerimizde misafir etmenin eğitim, sağlık, barınma gibi ihtiyaçlarını  karşılamaktan onur duyacağımızı bildiririz. Türk devletinden ve hükümetinden bu mağduriyetin acilen giderilmesini ve soydaşlarımızın göz göre göre ölüme terk edilmemelerini talep ediyoruz."

Editör: TE Bilişim