İzmir, Adana, Antalya ve Adıyaman belediyelerine operasyon: Zamanlama ekonomiye göre mi belirlendi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'li belediyelere yönelik 'ahtapot' söyleminin ardından İzmir, Adana, Antalya ve Adıyaman belediyelerinde başlatılan operasyonlar ve gözaltılar, ekonomi ve piyasalar üzerindeki olası etkileri göz önünde bulundurularak gerçekleştirildi. TÜİK'in haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasının hemen öncesinde, 2 Temmuz'da İzmir'de 197 kişi gözaltına alındı. Bu kişiler arasında İzmir Büyükşehir eski Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İl Başkanı da yer alıyor. Gözaltı gerekçesi olarak yolsuzluk ve ihalelere fesat karıştırma iddiaları öne sürüldü.
3 Temmuz'da açıklanan yüzde 1,37'lik enflasyon rakamı ve düşük emekli zammı, ÖTV zamları ve yüksek kira artışları, İzmir'deki operasyonların gölgesinde kaldı. Operasyonların üçüncü gününde 60 kişinin tutuklanmasıyla, zamlara dair tepkiler geri plana itildi. Adana, Antalya, Adıyaman ve Büyükçekmece'deki belediyelere yönelik operasyonların zamanlaması da, iktidarın ekonomik kaygılarını ve piyasalardaki olası dalgalanmaları önleme çabalarını gösteriyor.
Operasyonların, hisse senedi piyasalarının kapalı olduğu hafta sonuna denk getirilmesi dikkat çekici. Bu durum, pazartesi günü piyasaların açılmasıyla yaşanabilecek sert dalgalanmaları ve olası kur ataklarını önleme amacını taşıyor olabilir. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, iktidarın operasyonlardan önceden haberdar olduğunu ve savcılıkların bu operasyonları iktidarın bilgisi ve talimatı çerçevesinde yürüttüğünü iddia etti. Siyasi kulislerde ise, 19 Mart'taki Ekrem İmamoğlu operasyonunun yarattığı ekonomik hasarı önlemek için operasyonların zamanlamasının ekonomi yönetimiyle koordineli olduğu iddiası gündeme geldi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.