Kaboğlu: RTÜK'ün yayın yasağı anayasaya aykırı
İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, RTÜK'ün Halk TV ve Sözcü TV'ye uyguladığı 10 günlük yayın yasağını eleştirdi. Kaboğlu, kararın anayasaya aykırı olduğunu ve telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağını belirtti. Kaboğlu, yayın yasağının, haber alma hakkını kısıtladığını ve demokratik hukuk devletine aykırı olduğunu vurguladı.
Kaboğlu, Anayasa'nın 13. ve 15. maddelerine atıfta bulunarak, hak ve özgürlüklerin sınırlandırılabileceğini ancak askıya alınamayacağını, olağanüstü hal, seferberlik veya savaş durumu dışında, ifade etti. RTÜK'ün anayasaya aykırı bir yetki kullandığını savunan Kaboğlu, kararın idare mahkemeleri tarafından iptal edilmesi gerektiğini dile getirdi. Yayın yasağının, iki televizyonun toplumun bugününü ve geleceğini ilgilendiren haberleri halka ulaştırmaktan alıkoyacağını ve bu durumun telafisi mümkün olmayan zararlar yaratacağını sözlerine ekledi.
Boğaziçi Üniversitesi mezuniyet töreninde diplomasını yırtan Doruk Dörücü'nün gözaltına alınmasını da değerlendiren Kaboğlu, son 6 aydır tanık olduğu gözaltı eylemlerinin büyük çoğunluğunun anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Kaboğlu, Dörücü'nün gözaltısının anayasaya ve Ceza Mahkemesi Kanunu'na aykırı olduğunu, diplomasını yırtmanın gözaltı gerekçesi olamayacağını belirtti. Kaboğlu, resmi görevlileri keyfi uygulamalardan kaçınmaya ve anayasayı ihlal edenlerin yaptırıma tabi tutulmasını istedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.