Ordu'da sağanak, Fatsa, Ünye, Perşembe, İkizce ve Aybastı ilçelerinin kırsal bölgelerinde sele neden oldu. Sel nedeniyle bazı bölgelerde heyelan meydana geldi. Yollarda hasar oluştu. Şiddetli rüzgarın etkisiyle devrilen ağaçlar, yolları kapattı. Sel suları ile birlikte taşınan taş ve ağaç parçaları araçlara zarar verdi. Fındık bahçelerinde zarar oluştu. Üreticilerin topladığı bahçelerde bulunan fındık çuvalları, sel suları ile birlikte derelere süreklendi.

Fatsa'ya Güneydoğu Bölgesi'ndeki illerden gelen mevsimlik fındık işçilerinin çadırlarının bulunduğu bölge de sel suları altında kaldı. İşçiler çadırlarını bırakıp yüksek kesimlere çıktı.

İkizce ilçesinde deredeki su seviyesinin yükselmesiyle sel sularına kapılan bir yavru karaca da vatandaşlar ve itfaiyenin çalışmasıyla kurtarıldı.

4 KÖPRÜ YIKILDI

Ünye İlçesi'nde şiddetli yağışların meydana getirdiği taşkın sonucu dört köprü yıkıldı. Karadeniz Sahil Yolu yolunda ulaşım çift taraflı durduruldu. 

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, yaşanan felaketle ilgili şöyle konuştu:  "Ünye'de 14 Temmuz'da sel felaketi yaşadık. Yaklaşık 3-4 gün önce aynı mahiyette tekrarı ve bu gece de başlayan yağmur aralıksız devam ediyor. Ana merkez olarak etkilenmedik ama üst bölgelerdeki mahallelerimizden gelen sel derelerin taşmasına, dolayısıyla şuanda da benim de içerisinde bulunduğum bir tekstil fabrikasında 165 kişi kurtarılmayı bekliyor. Onlarla beraber, iş makinalarıyla beraber onları tahliye ediyoruz. Ben şu anda sel bölgesindeyim. Köprüler, özellikle Ünye ile Fatsa arasındaki üç köprü yıkılmış vaziyette. Ve tamamen Karadeniz Otoyolu'nu bağlayan köprünün bir tanesi yıkıldı, bir tanesi de yıkılmak üzereydi ben tam geçtiğimde. Şu ana kadar bir can kaybımız yok."

Öte yandan, sel felaketinde bir tekstil fabrikasında mahsur kalan 165 vatandaşın tahliye edildiği bildirildi. 30 ton fındığın Karadeniz'e gittiği belirtiliyor. Ordu Belediye Başkanı Enver Yılmaz, sel felaketinden 500 bin kişini etkilendiğini açıkladı.

'İLK DEFA CAMİYİ SU BASTI'

Çaybaşı Belediye Başkanı İsmet Yanık, ekiplerle birlikte sahada incelemelerde bulundu. Can kaybının olmamasının tek tesellileri olduğunu ifade eden Yanık, şunları kaydetti: "Sahilden 24 km içerisindeyiz. Son 50 yılın sel felaketini yaşadık. Çok ciddi manada hasar ve mal kayıplarımız var. İnşallah can kaybımız yok. Sabah 08:30 gibi başladı. Üçünü sel afetini yaşıyoruz 20 günden beri. Çok ciddi manada hasarlarımız var. Yaklaşık 3 tane köprümüz yıkıldı. Yaklaşık 30'a yakın vatandaşımızın evini su bastı. Vatandaşlarımızın hayvanları telef oldu. Allah'a şükrediyoruz ki can kaybımız olmadı.  Bizler de vatandaşımızın yanındayız. Şu anda 6 tane mahallemizin ulaşım köprüleri tamamen yıkıldı.  Kendi imkanlarımızla mücadele ediyoruz. Büyükşehrimizin araçları var, müteahhitlerin araçlarına el koyarak 30 araçla sel felaketiyle uğraşıyoruz. Vatandaşlarımızın topladığı 30 ton fındığı sel götürdü. Ciddi bir kayıp var. İnşallah bu tür afetleri bir daha yaşamayız. Mutlaka bunların da hesabını kitabını yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Biz de şu an zaten 6 tane mahallemizle ulaşım tamamen kesildi. 7-8 günde açamayız. Asfalt ve beton olmayan kısımlarda hiçbir aracın gitme şansı yok. Ekiplerimizle mücadele ediyoruz. Yeni yollarla ulaşmaya çalışıyoruz. Bu bir afet. Ben 44 yaşındayım hiç böyle bir afet görmedim. Camiyi tamamen su bastı. Allah’tan can kaybımız yok."

METEOROLOJİ'DEN FIRTINA UYARISI 

Meteoroloji'den Doğu Karadeniz için gece 12.00'den yarın saat 15'e kadar uyarı geldi.  Uyarı şöyle: "Rüzgarın yarın (09.01.2017 Perşembe) Doğu Karadeniz, doğusunda öğle saatlerine kadar batı ve güneybatıdan 6 ila 8 (60-75 km/sal kuvvetinde fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden, olusabilerek olumsuzluklara karşı başta denizcilerimiz olmak üzere ilgililerin. vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir."

AKP'Lİ VEKİLLER: DESTEK BEKLİYORUZ

AKP Milletvekili Metin Gündoğdu şunları söyledi: " Ordulu hemşerilerimize geçmiş olsun diyorum. Bir haftadır Ordu genelini etkisi altına alan yağışlar neticesinde bir haftadır sel ve su baskınları yaşanıyor. Bugün de yağışların artması neticesinde Ordu'nun Ünye tarafında Karadeniz Otoyolu trafiğe kapatıldı. Orada mahsur kalanlar var. AFAD Başkanımız ekiplerin tamamını oraya yönlendirdi. Şu anda büyükşehir belediyemizin ekipleri o bölgede, Ünye, Fatsa bölgelerimiz o bölgede. Karayolları bölge müdürümüz o bölgede. Tabi Allah hiç kimsenin başına böyle bir felaket vermesin. Sel felaketi can kaybı olmadan yaşanmış bir olay oldu. Fakat şu an karayolunun açılmasına dönük çalışmaları başlatıyoruz. Su seviyesi düştüğü takdirde yolun açılması için ekipler çalışıyor."

AKPli Ergün Taşçı da şöyle konuştu: "Öncelikle bölgemizin çok yoğun bir sel felaketiyle karşı karşıya olduğunu belirtmek isterim. İnşallah beterinden rabbim korur. Biz Fatsa'da sanayi bölgesinde tespit ve tehlikelerle ilgili çalışmalar yapıyoruz. DSİ müdürlerimiz, Karayolları müdürlerimizle eş güdümlü şekilde, can ve mal kaybı olmaması konusunda büyük bir mücadele veriliyor. Köprülerimiz hasar gördü, yıkılan köprüler var. Tünelde yangın hadisesi... Epey yaşanan hadisemiz var. Fındık sezonundayız, toplanan fındıklarımızın sel ile ciddi manada zayiat var. Ev olarak mahsur kalan hemşerilerimiz var. Zor bir süreç yaşıyoruz. Buradan Ankara ile bakanlarımız ile görüşmeler yapıyoruz. İnşallah bu felaketi atlatma noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Bir defa Ordu sınırları içerisindeki kamu kurumlarının duyarlılık derecesi çok yüksek. Etraftan, diğer civar illerden destek bekliyoruz ve yardım talep ediyoruz. Ünye ile Ordu özellikle Fatsa, Ünye, Perşembe bölgemizi kapsayacak şekilde ciddi manada yağmur sularının dereleri taşırması sonucu hem bugün mevcut insan kaynağımızı insanımızı koruma, can kaybı olmaması, hayvanların da korunması çaba var. Arkasında da sağlıkla ilgili sorun yaşanmaması için hemen arkasında bir kriz masası oluşturuldu. Tüm tedbirler alınıyor. Bu bölgemiz bu tehlikeyle karşı karşıya. Daha büyük bir yatırımın daha büyük bir altyapının olması noktasında ciddi ihtiyaçlarımız var. "

MHP'Lİ ENGİNYURT: KORKUNÇ BİR AFET

MHP'Lİ Cemal Enginyurt da şöyle konuştu: "Hakikaten korkunç bir afet. Can kaybı olmaması sevindirici. Lakin mal kaybı çok yüksek derecede. Özellikle harmanda olması sebebiyle fındıklarda büyük bir kayıp oluştu. Felaket şekilde akan sular üreticinin fındığını alın terini alıp götürdü. Can kaybı olmamasına sevinirken, bütün umudu dalda olan ve hükümetten gelecek bir fiyat beklentisi içerisinde gün geçiren insanımız maalesef bugünkü büyük afetle birlikte ekonomik bir afet de yaşamış oldu. Bundan dolayı ben Fatsa, Ünye'ye geçmiş olsun dileklerimi ifade ediyoruz. "

Kaynak: iha