Ali Isıyel'in haberine göre; Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkere yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) geliyor. 2019 yılının son günlerinde Türkiye gündemine damgasını vuran asker gönderme tartışmalarıyla ilgili merak edilen ayrıntıların 2 Ocak Perşembe saat 14.00'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın Saray adına yapacağını bilgilendirmeyle netleşmesi bekleniyor.

ÖSO GÖNDERİLDİ İDDİALARI

Asker gönderme konusunda çeşitli iddialar da gelmeye devam ediyor. Yabancı basında çıkan Türkiye'nin ÖSO mensuplarının göndereceği haberi Reuters'ın Türk yetkililere dayandırdığı haberinde "Böyle bir düşünce var" ifadeleriyle üstü kapalı bir şekilde doğrulanırken, hâlihazırda Suriye İnsan Hakları Gözlemevinin (SOHR) 300 ÖSO mensubunu gönderdiği iddiaları ise hem Türk yetkililer tarafından hem de Sarraj hükümeti tarafından kesin bir dille yalanlandı.

Bunun üzerine SOHR, Türkiye'nin Afrin'deki kamplarında bin 600 ÖSO mensubu savaşçıyı Libya'ya Hafter güçleriyle savaşmak üzere eğittiği iddiasını ortaya attı. Bu iddiaya ilişkin henüz yetkililerden bir açıklama gelmiş değil. Ancak İngiltere merkezli gözlemevi, bu tarz iddiaları basına sık sık servis ediyor.

Muhalefet partilerinin tutumları

AK Parti ve MHP tüm milletvekilleriyle tezkereye 'evet' oyu vereceğini açıklarken muhalefet kanadında blok hâlinde bir 'ret' cephesi görünüyor. Cumhuriyet Halk Partisi ve Halkların Demokratik Partisi tezkereye karşı 'ret' oyu kullanacakları yönünde net bir tavır sergilerken; İYİ Parti ise 2 Ocak Perşembe saat 14.00'da gerçekleşecek genel kurul öncesi yapılacak grup toplantısında kesin kararını açıklayacağını duyurdu.

Edinilen kulis bilgilerine göre, milliyetçi seçmeni küstürmemek ve Osmanlı mirası anlayışına karşı çıkmamak adına net bir tavır ortaya koymadığı belirtilen İYİ Parti'nin yüksek ihtimalle, tezkereye karşı çıkacağı belirtiliyor.

Öte yandan, her şeye rağmen, yapılacak toplantılar ve görüşmeler sonrası sonucun sürprize açık olduğu da konuşulanlar arasında.

Ne olmuştu?

Hafter'in Sarraj hükümeti karşısında üstünlük kurması üzerine Sarraj hükümeti düşmenin eşiğine gelmiş ve Türkiye'den resmen askeri yardım talep etmişti. Libya'nın 3'te 2'sinden fazlasını ele geçirmiş olan Hafter, iki büyük petrol merkezinin ikisine de, Trablus Havaalanı dışındaki tüm havaalanlarına, Trablus Limanı hariç diğer iki büyük limana hâkim durumda. Trablus Havaalanı ise geçtiğimiz haftasonu Hafter'in Trablus'un varoşlarına kadar girip çatışmaların başlamasının ardından Hafter'in top menzili içerisine girdi.

Bütün bunların üzerine hâlihazırda 2013 yılından bu yana Libya'da faaliyetler yürüten Türkiye, açık açık Sarraj hükümetine desteğini açıklamış ancak muhalefetten sert tepki çekmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP'nin 49 milletvekiliyle birlikte olumlu oy vereceğini açıklamıştı. CHP sert bir şekilde tezkereye karşı çıkarken Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Askerimizin Libya çöllerinde yeri yok" diyerek tepkisini dile getirmişti. Öte yandan HDP de net bir şekilde tezkere karşısında tavır koyarken, İYİ Parti ise "Negatif düşünüyoruz" diyerek safını belli etmiş ancak net bir şey söylemeden görüşmeler sonrası kesin kararın açıklanacağını duyurmuştu.

Editör: TE Bilişim