OMÜ Profesörü Demir: 2025-2030 arası küresel su krizi ve 1 milyarlık göç riski
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) Prof. Dr. Yusuf Demir, 2025-2030 yılları arasında küresel iklim krizi nedeniyle dünyanın kritik bir dönemden geçeceğini vurguladı. Demir, özellikle su kaynaklarında ciddi azalmalar ve doğal afetlerde artışlar öngördüğünü, bu durumun yaklaşık 1 milyar insanın göç etmesine neden olabileceğini belirtti.
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün raporlarına göre önümüzdeki 5 yılda sıcaklıkların 1,5 derece daha artacağını ve bu durumun yaşam koşullarını olumsuz etkileyeceğini dile getiren Prof. Dr. Demir, Türkiye'deki yangın ve doğal afetlerdeki artışı da küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak değerlendirdi. Yağış rejimlerindeki değişiklikler, kuraklık ve artan yangınların önümüzdeki dönemde daha da şiddetleneceğini ifade etti.
Prof. Dr. Demir, su krizi ve kuraklığın göçlere yol açarak ciddi riskler oluşturacağını, yaklaşık 1 milyar insanın yerinden edilme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Akdeniz, Kuzey Afrika, Güney Amerika ve Güney Asya'nın iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler arasında olduğunu vurguladı. Buzulların erimesi nedeniyle tatlı su kaynaklarındaki azalmanın da önemli bir tehdit oluşturduğunu ekledi. 'Su ayak izi' ve 'karbon ayak izi' kavramlarının önümüzdeki yıllarda hayatımızın belirleyici unsurları olacağını ve bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.