Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Alman Der Spiegel dergisine açıklamalarda bulundu. Almanya ile ilişkilerimizde gerilimi dönemlerden geçildiğini aktaran Kalın, bu dönemlerin geride kaldığını söyledi.

Türkiye’deki göç hareketliklerinden de konuşan Kalın, Türkiye'nin Afganistan’da gelecekte nasıl bir rol üstlenmek istediğine ilişkin soruyu da cevapladı.

Kalın, Havaalanının yeniden hizmete açılması için Afganistan yönetimine destek sağlamak istediklerini belirterek, “Bu konuda Katar ile teknik istişareler başlatılmıştır. Ancak yeni yönetimin hızlı şekilde karar alamaması nedeniyle durum moral bozucudur. Halihazırda Afgan hükümetini resmen kabul etmekten ziyade hükûmetin kendi kendine yardım edebilecek pozisyonda olmasını sağlamaya odaklanıyoruz. Taliban’la ekonomik durum, güvenlik sorunları, sınırların korunması ve göç gibi henüz iktidara gelmeden önce de mevcut olan sorunlar hakkında konuşuyoruz. ABD’lilerin ülkeyi terk etme şekli büyük kaos yaratmıştır. Taliban’dan daha kapsayıcı bir hükûmet kurmasını bekliyoruz. Geçenlerde açıklanan hükûmet, uluslararası toplumun beklentilerini karşılamamıştır. Ancak beklentilerimiz konusunda da gerçekçi olmalıyız.”

“YAKLAŞIK 4 MİLYON SURELİ’Yİ KABUL ETTİK”

Afganistan’dan muhtemel göç hareketlerinin Suriye’den gerçekleşen göçle kıyaslanamayacağına dikkati çeken Kalın, “Ancak bu durum Afganistan’daki ekonominin çökmesi durumunda değişebilir. Ülkemiz kapasitesini aşarak yaklaşık dört milyon Suriyeliyi kabul etmiştir. Sınırlarımızı korumak için her şeyi yapıyor, İran sınır güvenlik makamlarıyla birlikte çalışıyoruz. Ayrıca sınırımıza duvar da inşa ettik. Uluslararası toplum, ABD ve BM şimdi harekete geçmelidir. Daha fazla insan kabul edemeyiz.” dedi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI VERİSİNE GÖRE 3 MİLYON

İbrahim Kalın'ın açıklamalarının tersine bakanlığın verisine göre ülkede 3 milyon Suriyeli bulunuyor.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin sayısıyla ilgili en güncel verileri 19 Ağustos 2021 tarihinde paylaştı. 2011 yılında Suriye'de başlayan çatışmaların ardından Türkiye'ye gelmeye başlayan Suriyeliler, ülkede geçici koruma statüsüyle yaşıyor. Göç İdaresi'nin verilerine göre Türkiye'de bu statüye sahip, kayıtlı 3 milyon 701 bin 584 Suriyeli yaşıyor.

“SURİYE KONUSUNDA AVRUPA KÖŞESİNE ÇEKİLMEMELİ”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Suriye konusunda Avrupalıların köşelerine çekilmemesini isteyerek Esad’a daha fazla baskı uygulamalarını ve ‘dünyanın Suriyelilere sırtını dönmediğini göstermeleri gerektiğini’ savundu.

Batı’nın İdlib’deki muhalifleri korumak için bölgeye birlikler göndermesini beklemediğini dile getiren Kalın, “Bu söz konusu değildir. 2015, 2016 ve 2017 yıllarında güvenli bölge oluşturma önerisinde bulunduk. O dönemde uçuş yasağı bölgesi olsaydı, Suriye’yi terk etmek zorunda kalan o kadar çok insan olmazdı. Bu fırsat kaçırılmıştır” dedi.

Kalın sözlerini şöyle sürdürdü:

"BAZI AVRUPALI DOSTLARIMIZ BİZİ ELEŞTİRİYOR"

“Bazı Avrupalı dostlarımız bizi Suriye’de asker konuşlandırdığımız için eleştirmektedir. Halbuki bu durum onları memnun etmelidir. Biz insanları kontrol ettiğimiz bölgelerde tutmaktayız. Sadece Türk askerleri İdlib’de olduğu için 2,5 milyon insan bölgeden kaçmıyor. Batı’daki dostlarımız, biz işgal gücüymüş gibi davranmaktadır. Suriye topraklarına göz dikmedik. Ancak bu adımı, kendi güvenliğimiz ve bölgedeki Suriyelilerin güvenliği için atmak zorundaydık. Teşekkür yerine yaptırımlarla karşılaşmaktayız. Neden? PKK’nın oradaki mevcudiyetine zarar verdiğimiz için.

Türkiye'nin Suriye’de uluslararası hukuku ihlal ettiği iddialarını reddeden Kalın, "Uluslararası hukuku ihlal eden Esed ve PKK’dır. Bu iki sorun çözüldü mü? O halde neden şimdi Türkiye’ye odaklanılıyor? Bizim için orada meşru müdafaa hakkımız söz konusudur. Eğer Rusya ve ABD’ye Suriye’ye girme hakkı tanındıysa, biz de bu hakka sahibiz” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilişim