Soylu, "Görevden alınan kaymakamlarla ilgili hem eksik ve yanlış bilgi ile yapılan hem de maksatlı yorumların tamamının yalan olduğunu ifade etti. 

Görevden uzaklaştırılan kaymakamların FETÖ ile ilişkilendirme iddialarının da tamamen yalan olduğunu belirten Soylu, "Birtakım kötü niyetli insanların ifade ettiği gibi yeni kaymakamlar değil. Bunlarnı tamamı 10-12 yıldır görev yapan isimler. Burası İçişleri Bakanlığı, gelişigüzel işlem olmaz. Bu ilk defa yaptığımız bir işlem değil. Yaklaşık 1.5 ay önce de benzer bir işlem yaptık." şeklinde konuştu.

Soylu'nun açıklamaları şu şekilde:

Bazen bu soruşturmaların sonucunda soruşturmaya yer olmadığı kararı, kimisine beraat çıkar, kimisi ne de idari işlem uygulanır. Bu durumda ya kişi görevine iade edilir ya da kurumdan uzaklaştırılır. Tüm kurularda süreç böyle devam eder.

İlerleyen süreçte adli ve idari soruşturma yeniden açılabilir. Daha önceki adli süreçlerde daha önceki soruşturmalarda görevine iade edilmiş kişiler olduğu gibi ya da haklarında bir şey bulunamayan kişiler olduğu gibi burada da ifade etmem gerekir ki 58 kişi ile ilgili bu tip değerlendirmeler oldu.

Haklarında delil olmadığı için bir işlem yapılmadığı, idari olarak bir tespit yapılamadığı veya hakkında soruşturmanın devam ettiği bir kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verildiği gibi…

Bu kişilerin hepsi 2008-2013’de 8 ve 12 yıllık kaymakamlardır. Bir takım kötü niyetli insanların dediği gibi yeni kaymakamlar değildir.

"BİLEREK, İSTEYEREK BÖYLE BİR ATAMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bu hadiseyi saçma sapan mesnetsiz iddialarına kanıt yapanlara bizim sözlerimiz açıktır. Bilerek isteyerek böyle bir atama yapılması söz konusu değildir.

Burası İçişleri Bakanlığı’dır öyle kafana göre bir işlem olmaz. Kişinin hakkında yeni bir delil bulunmuş… Ne yapmamız lazım tedbir almayacak mıyız? Bu ilk kez yaptığımız bir şey değil.

"KİM 15 TEMMUZ'U UNUTARAK İŞLEM YAPIYORSA HAİNDİR"

Daha önce de 15 kaymakam için benzeri bir hamle yaptık. Nasıl bir süreçten geçtiğimizi biliyoruz.

Kim 15 Temmuz’u unutarak işlem yapıyorsa haindir. Bu süreçte kendine rol biçen sahte kahramanlardan bıktım. Biz gereğini titizlikle yapıyoruz.

Cumhuriyet gazetesi, OdaTV, Birgün gazetesi saldırıyor, ana muhalefet partisinin sözcüleri saldırıyor. Bu coğrafya zor bir coğrafyadır. Bu ülkeyi yönetmeye çalışanların iki gömleği olur, idamlık ve bayramlık gömleği. Bizim bakanlığımıza saldırmalarının nedeni de FETÖ soruşturmalarında pozisyonu ve duruşudur.

Burayı sulandırmak, bu soruşturmaları akamete uğratmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Size kurum içinden bir bilgi paylaşmak isterim; 50 bin yükümlü jandarmaydı. Jandarma teşkilatından ihraç edilenlerin sayısı 5 bin 561 açıkta bulunanların sayısı 2 bin 945.

Bugün emniyet teşkilatımızın o gün mevcudu 273 bin kişiydi. Emniyetten ihraç edilen kişi sayısı ise 30 bin 580. Görevden uzaklaştırılanların sayısı bini aşkın. 14 emniyet müdürü ihraç.

"BEN ONUN BUNUN ADAMI DEĞİLİM"

200 kaymakamımız ilçelerde eksik. Vali yardımcılarımızı saymıyorum. Ve bu konuda elimizden gelen bütün titizliği ortaya koyuyoruz. Bu operasyonlar başladığında Sahil Güvenlikten 534 kişi ihraç edilmiş. Mülki idareden 445 kişi ihraç 86 kişi görevden uzaklaştırıldı.

Bu rakamları niçin verdim. Bugün Cumhuriyet gazetesinde yazan, bana kızıyorlar bunları muhatap alma diye. Muhatap alacaksınız. Orada bir berduş; yüzde 3,5 alındı. O berduşa sesleniyorum; ben senin gibi onun bunun adamı değil devletin adamıyım. Kime uşaklık yaptığınız belli. Biz doğruları yapmaya çalışıyoruz ve buna devam edeceğiz.

"BİRİLERİNİN İTHAMLARINDAN KORKACAK DEĞİLİZ"

Eğer mutlu ve rahat olmak istiyorsan dünyaya gelme. Nasıl bir iş yaptığımızı biliyoruz. Birilerin ithamlarından korkup yolumuzdan dönecek değiliz.

Bütün bu mücadelelerin, attığımız adımların, trafikte yaptığımız yeniliklerin, bürokraside attığımız adımların, göç yönetiminde uyguladığımız sistemin bütün bu adımların arkasındaki temel felsefe Türkiye’nin bir üst lige çıkması ve yeni bir gelecek inşa etme hamlesidir.

Teröre milyonlarca harcayarak bir yere ulaşamayız. Gelişmiş ülke olamayız. Bir yandan İHA üretirken, onu yapan mühendisi, fabrikadaki çalışanı basit bir kazada kaybedemeyiz. Ailelerin ocakların yıkılmasına seyirci kalamayız.

Açık söyleyeyim bunu makam odalarında gerçekleştiremezsiniz. Kaymakam olursunuz ama oturarak iyi kaymakam olamazsınız. Şimdi milletin size uygulayacağı eğitim programı başlayacak. Bunu da vatandaşla konuşmadan geçemezsiniz.

Çocuğun saçını okşamayan, yaşlının elini öpmeyen bu ülkede yöneticilik yapamaz, hasbelkader yapar. Size bir sır vereyim. Geleceği planlarsınız bugünü kaybedersiniz Türkiye bugün lazım. Türkiye sizden de bizden de büyüktür.

Editör: TE Bilişim