TBMM Zirai Don Komisyonu: Çiftçilere Destek Ödemeleri ve Sigorta Tartışmaları

TBMM Zirai Don Komisyonu: Çiftçilere Destek Ödemeleri ve Sigorta Tartışmaları
TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu, çiftçilere yapılacak destek ödemeleri ve TARSİM'in zorunlu sigorta kapsamına alınması konularını ele aldı.

TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu, AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz başkanlığında bir araya geldi. 14 Mayıs'tan bu yana yürütülen çalışmalar ve saha araştırmaları değerlendirildi. Korkmaz, komisyonun çalışmalarının üç aşamada ilerlediğini belirtti: teknik, idari ve akademik bilgilendirmeler; sulama çalışmalarıyla sorunun yerinde tespiti (yaklaşık 25 ilde temas kuruldu, bu da zirai donun vurduğu birinci derece illerin yaklaşık %70'ine denk geliyor); ve bilime başvurma. Korkmaz, bilimsel verilerin, politik sorumluluklarla çelişse bile, raporlamada esas alınacağını vurguladı.

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, TARSİM'den don poliçesi yaptıran çiftçilere, poliçe içeriğine bakılmaksızın, don zararları için ödeme yapılmasını önerdi. Ök, avans alınmış olmasına rağmen ürün elde edilemeyen ve poliçe bedelini ödemek zorunda kalan çiftçilerin durumuna da dikkat çekti. AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüseyin Özhan ise, gelecekteki don olaylarına karşı sigortanın çiftçiler için bir maliyet kalemi olarak kabul edilmesi ve devletin bu yükü hafifletmesi gerektiğini savundu. Özhan, gelecekteki güvence için sigorta sisteminin daha işlevsel hale getirilmesi çağrısında bulundu.

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, zarar tespiti ve kurumların eksikliklerine şahit olduklarını belirterek, doğal afetlerin önlenmesi için çalışmaların önemini vurguladı. Kış, TARSİM'in zorunlu sigorta kapsamına alınması ve uygun fiyatların belirlenmesi gerektiğini söyledi. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, çiftçilerin önemine dikkat çekerek, sorunun halının altına süpürülmeyeceğini, saha gözlemlerinin sorunları daha net ortaya koyduğunu ifade etti. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, iklim ve maden kanunlarının zeytinlikleri yok ederek kömüre alan açtığını ve ÇED uygulamasının kaldırıldığını belirterek eleştiride bulundu. Gürer, tarım işçilerinin durumunun da ele alınması gerektiğini ve 7 milyon tonluk ürün kaybının önemli olduğunu vurgulayarak, siyasi iktidarın komisyonun arkasına sığınıp ödemeleri ertelediğini, Kasım ayında verilecek desteğin Nisan ayında yaşanan don için yetersiz kalacağını belirtti.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.