TBMM'de 'Süper İzin' tartışmaları: Zeytinlikler madenciliğe açılıyor
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve kamuoyunda "Süper İzin" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 11 maddesi kabul edildi. Teklif, zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngörüyor. Görüşmeler yarın saat 14.00'te devam edecek.
AK Parti'nin önergesiyle, teklifin 11. maddesinde değişiklik yapılarak, taşınacak köylülere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygun görülen veya maden sahalarının bulunduğu il sınırlarındaki KİT'lere ait taşınmazlardaki zeytinlikler, değerlerinin yüzde biri üzerinden 20 yıl süreyle kiralanabilecek. Ayrıca, yeni zeytin bahçeleri ve taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde, Bakanlıkça uygun görülen alanlar veya maden sahalarının bulunduğu il sınırlarındaki kamu iktisadi teşebbüslerine ait taşınmazlar, zeytinliği kamulaştırılanlara 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 63. maddesinde yer alan harca esas değerin yüzde biri üzerinden yirmi yıl süreyle kiralanabilecek.
Kanun teklifi, elektrik ihtiyacını karşılamak için yürütülen madencilik faaliyetlerinin zeytinlik alanlarda yapılması durumunda, zeytin ağaçlarının taşınmasına ve madencilik faaliyetlerinin yürütülmesine izin verileceğini belirtiyor. Bu durumun, başka alanlarda faaliyet yürütülmesinin mümkün olmaması koşuluna bağlı olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti yürütülen her yıl için, rehabilitasyon çalışmalarını temin etmek üzere ruhsat sahibinden işletme ruhsat bedeli kadar ayrıca tahsilat yapılacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri için gerekli taşınmazların temini amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 31 Aralık 2030'a kadar acele kamulaştırma kararı alınabilecek ve bu tarihe kadar işletmeye girecek tesisler için izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacak. Enerji ithalatının azaltılması ve yerli kaynaklara dayalı üretimin artırılması için indirimlerin süresi 5 yıl uzatılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.