Türkiye Barolar Birliği'nden Maden Yasası uyarısı: 'Geri dönülmez çevresel tahribatlar'
Türkiye Barolar Birliği, Ankara'daki Cemal Süreya Parkı'nda 13 gündür Maden Yasası'na karşı eylem yapan köylüleri ziyaret etti. Birliğin yaptığı açıklamada, yasanın hem ekonomik hem de çevresel varlıkları yok etmekle tehdit ettiği belirtildi. Açıklamada, Zeytinciliği Koruma Kanunu'nun son 22 yılda on kez değiştirilmeye çalışıldığı ve bu torba kanunla bir kez daha delinmeye çalışıldığı vurgulandı.
Açıklamada, ormanlar, zeytinlikler, meralar ve tarım arazilerinin 2004 yılından beri madencilik ve enerji projelerine açık olduğu hatırlatıldı. Kanun teklifinin, meraları, tarım alanlarını ve doğa koruma bölgelerini maden bölgesi olarak düzenlediği belirtilerek, teklifin yasalaşması durumunda geri dönülmez çevresel tahribatların yanı sıra hukuk devletinin de ortadan kalkabileceği ifade edildi. Sağlıklı bir çevre olmadan ekonomik kalkınmanın ve sürdürülebilirliğin mümkün olmadığına dikkat çekildi.
Türkiye Barolar Birliği, kanun teklifinin bir avuç şirketin çıkarlarını gözettiğini savundu. Korunan alanlarda bile devlet kurumlarının sessiz kalması durumunda maden şirketlerinin kolayca faaliyet gösterebileceğini belirten Birlik, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na verilen izin onay yetkisinin de eleştirildi. Ekonomik gerekçelerle öne sürülen maden çıkarımının, iklim ve orman fakiri Türkiye'nin kaynaklarını ekonomik israfa yol açacak şekilde planlanmadığı belirtildi. Açıklamada, hem çevresel hem de ekonomik varlıkların yok edilmesinin söz konusu olduğu, ülkenin yer altı kaynaklarının da kurul aracılığıyla cumhurbaşkanlığının kullanımına alındığı vurgulandı. Birlik, TBMM'yi kanun teklifini geçirmeme çağrısı yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.