Adalet Bakanı Abdülhamit Gül CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Gül, Uruguay'a kaçan Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gül, Uruguay'dan Aydın'ın isteneceğini söyledi.

Mehmet Aydın'ın Uruguay'daki evi

80 binden fazla kişiyi 500 milyon lira dolandırıldığı öne sürülen Çiftlikbank’ın 27 yaşındaki CEO’su Mehmet Aydın’ın Arjantin Büyükelçiliği’ne beyan ettiği Uruguay’daki evine ulaşıldı. Ev, Uruguay’ın en zenginlerinin yaşadığı mahallede yer alıyor.

ARJANTİN BÜYÜKELÇİLİĞİ’NE BİLDİRDİĞİ ADRES

IPA Haber 'in geçtiği bilgilere göre; Brezilya hariç Güney Amerika ülkeleri Türkiye ile siyasi, ekonomik, stratejik açıdan işbirliği en az olan ülkeler. Özellikle Paraguay ve Uruguay ile Türkiye arasında ilişki neredeyse yok düzeyde.

Çiftlikbank’ın Genel Müdürü (CEO) Mehmet Aydın’ın oturum aldığı Uruguay’da Türkiye’nin Büyükelçiliği bulunmuyor. Türkiye, Uruguay ile bütün ilişkilerini Arjantin’in Başkenti Buenos Aires Büyükelçiliği üzerinden yürütüyor.

Ümraniye’deki genel merkez ofisi birkaç gün önce sessiz sedasız boşaltan Çiftlikbank’ın CEO’su Mehmet Aydın’la ilgili kamuoyuna yansıyan bir belge, “Mehmet Aydın Uruguay’da mı?” sorusunu gündeme getirmişti.

8 Haziran 2017 günü Türkiye’nin Buenos Aires’teki Arjantin Büyükelçiliği’ne giden Mehmet Aydın, avukat Mehmet Tuna adına vekaletname çıkardı. Çiftlikbank kurucusu ev adresi olarak Uruguay’daki ‘Barrio Carrasco Av. Rivera 72 / 32 Montevideo’ adresini verdi.

Carrasco bölgesi çoğunluğu müstakil villalardan oluşan, okyanus kıyısında güzel bir semt. Uruguay’ın en zenginleri o bölgede oturuyor.

Ev fiyatları milyon dolardan başlıyor. Kira fiyatları ise en düşük 3 bin dolar civarı. Fenerbahçe’nin eski futbolcusu Diego Lugano’nun da Carrasco bölgesinde bir evi var.

Mehmet Aydın’ın Uruguay vatandaşı olduğu iddia edilmişti. Ancak kamuoyuna yansıyan kimlik kartının üzerinde ‘Cedula Provisorio’ yani ‘geçici kimlik’ yazıyor. Geçici kimlikte oturum süresi de 2 yıl olarak belirtilmiş.

Normal şartlarda Uruguay devleti vatandaşlarına 10 yıllık kimlik veriyor.

Aydın: Ödemeleri Bitcoin'le yapacağım

Çiftlik Bank CEO'su Mehmet Aydın, mağdur ettiği üyeleri için bir ses kaydı yolladı. Uruguay'da olduğunu söyleyen Aydın, "Ödemeleri Bitcoin ile yapacağım" dedi.

Yüksek kâr vaadiyle sanal hayvan satan ‘Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın, mağdur ettiği Çiftlik Bank üyelerine ses kaydı gönderdi. Aydın, ‘hapse girmek yerine Uruguay'a gittiğini' söyleyerek mağdurlara ‘geçmiş olsun' dedi.

Çiftlik Bank CEO'su, bunların satılarak mağdurlara ödeme yapılacağını, kalan kişilere de ‘Bitcoin'le ödeme yapacağını' öne sürdü.

T24'ün aktardığına göre, Mehmet Aydın, 8 dakikalık ses kaydına medyayı suçlayarak başladı ve kayıtın önemli bir bölümünde hayat hikâyesini anlattı.

Aydın şu açıklamayı yaptı:

‘KİMSE PANİK YAPMASIN'

"Biz size Bakanlık banka hesabımızı kapattı ya da aylık limitimizi kapattı diye bir şey söylemedik. Şu anda basında çıkan haberler yüzünden tüm bankalar bizimle çalışmayı kesti. Kıbrıs'ta şu anda hiçbir banka bizimle çalışmıyor. Papara'ya da para atamıyoruz. Para atamadığımız için de Papara'daki mevcut parayla idare etmeye çalışıyoruz. Mevcut paramız da normal çekimlerle, her gün yapılan çekimlerle fazla gitmeyeceği için şu anda aylık olarak çekimlere devam edebilecek herkes. Kimse panik yapmasın.

Herkesin hakkını ödeyebilmek için Türkiye'de cezaevinde kalmak yerine Uruguay'da işlerime devam edip insanlara haklarını iade etmek için sonuna kadar çalışacağım.

Devlet, şirketin tüm mal varlıklarına el koydu. Buna rağmen herkesin ödemeleri yapılacak. Bu benim sözümdür. Herkesin ödemeleri şu anki Bitcoin üretimimizden yapılacaktır. Ama iki yıl sürer, ama üç yıl sürer bir şekilde bu ödemeleri yapacağım."

Çiftlik Bank'ta birlikte çalıştığı insanların yolsuzluk yaptığını söyleyen Aydın, ‘Türkiye'de hapse girmemek için Uruguay'da olduğunu' doğruladı."

Editör: TE Bilişim