Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, son dönemde peş peşe yapılan ve tonlarca uyuşturucunun ele geçirildiği operasyonlar sonrası ülkemizdeki uyuşturucu sorununun vahim boyutlara ulaştığını belirtti.

Aydal, "Bu son haberler olmasa bile, eldeki verilerin uyuşturucu ticaretindeki ve uyuşturucu kullanımındaki artışın çok ciddi boyutlarda olduğunu göstermektedir." dedi.

Uyuşturucu ticaretinde tutuklu sayısında yüzde 4500'lere (45 misli) varan artış

Aydal'ın tehlikenin boyutlarını verilerle anlattığı açıklaması şöyle:

"Son zamanlarda Dünyanın başına bela olan uyuşturucunun çeşitli tiplerinin ülkemizin de başına bela olduğu yıllardır söylenmektedir. Son günlerde basında ısrarla telaffuz edilen, Mersin ve İzmir limanlarına geldiği ifade edilen beş ton kokainin de her nasılsa kaybolduğu haberleri de konunun tekrar gündeme oturmasını sağlamıştır. 2006-2019 yılları arasında Uyuşturucu ticaretinden tutuklu bulunanlar ile uyuşturucu kullanan kişilerden tutuklu bulunanların izleri sürüldüğünde karşımıza çıkan tablo çok dikkat çekici. Bazı illerdeki uyuşturucu ticaretinden tutuklu artışlarının yüzde 4500'lere (45 misline) ulaştığı görülmüştür. "

Zehir trafiğinde Türkiye ana güzergah!

Uyuşturucu ticaret trafiğinde iki farklı yol izlendiğini belirten Aydal, "Özellikle Afganistan üzerinden gelen uyuşturucuların Afganistan, İran veya Irak sınırından Diyarbakır’a ulaştığı, buradan da Şanlıurfa üzerinden Akdeniz sahilindeki illere ulaştığı anlaşılmaktadır. Akdeniz’den de Isparta-Uşak yolunu takip ederek Ege bölgesine yayıldığı görülmektedir. Diğer hattın ise Bingöl-Elazığ-Malatya-Kayseri-Nevşehir-Kırşehir-Kırıkkale hattı olduğu düşünülmektedir. Marmara bölgesindeki Kocaeli ilinden, Ege bölgesinde Muğla’ya kadar olan bütün illerdeki suçlu artışı, bu bölgedeki ticaretin de yoğun olduğunu göstermektedir. Uyuşturucu naklindeki bir diğer hat ise, Kolombiya başta olmak üzere, Orta Amerika ülkelerinden limanlarımıza gelen gemiler aracılığıyla olmaktadır." ifadelerini kullandı.

Uyuşturucu kullanımında İstanbul, İzmir ve Bursa alarm veriyor!

Kalıcı önlemler alınmadığı takdirde uyuşturucu sorununun içinden çıkılmaz bir duruma gireceği uyarısında bulunan Aydal, özellikle şu şehirlere dikkat çekti:

"Uyuşturucu kullanan kişilerin sayısal olarak en çok arttığı ilk üç il sırasıyla İstanbul, İzmir ve Bursa iken, şehrin nüfusuna oran hesaplandığında uyuşturucu kullanımında en çok artış gösteren iller İzmir, Samsun ve Aydın illerinin olduğu belirlenmiştir. Yetkililerce kısa sürede önlem alınmadığı takdirde, sınırlarda gerçek kontrol yapılmadığı ve terör gruplarının en büyük destekçisi olan güzergâhlar kontrol altına alınamaz ise, Uyuşturucu probleminin hızla artacağı şüphesizdir.

2006-2019 yılları arasında UYUŞTURUCU TİCARETİNDEN SUÇLU sayısına göre, suçlu sayısı en çok en çok artan on ilimize ait tablo.

2006-2019 yılları arasında UYUŞTURUCU TİCARETİNDEN SUÇLU sayısında, NÜFUSA ORANLA, suçlu sayısı en çok artan on ilimize ait tablo.

2006-2019 yılları arasında UYUŞTURUCU TİCARETİNDEN SUÇLU sayısında, NÜFUSA ORANLA, suçlu sayısı en çok azalan, en az artan ve en çok artan on ilimize ait tablolar ve bu illerin harita üzerindeki konumları.

2006-2019 yılları arasında, UYUŞTURUCU TİCARETİNDEN SUÇLU sayısında, NÜFUSA GÖRE, suçlu sayısı artışlarını gösteren harita. Bu haritaya göre en az suçlu artışı olan iller kırmızı ve mor renkle gösterilen illerdir. Ardahan-Bartın hattındaki Karadeniz illerinin bu konuda nispeten az problemli olduğu söylenebilir. Diyarbakır-Antalya hattı ile Bingöl-Kırıkkale hattındaki illerimizin bu konuda çok sıkıntılı olduğu görülmektedir.

Uyuşturucu kullanan ve tutuklanan insanlardaki sayısal artışı gösteren tablo.

Uyuşturucu kullanan ve tutuklananların, şehrin nüfusuna oranla artışını gösteren tablo.

2006-2019 yılları arasında UYUŞTURUCU KULLANIMINDAN SUÇLU sayısına göre, suçlu sayısı en çok azalan, en az artan ve en çok artan on ilimize ait tablolar ve bu illerin harita üzerindeki konumları.

2006-2019 yılları arasında UYUŞTURUCU KULLANIMINDAN SUÇLU sayısında, NÜFUSA ORANLA, suçlu sayısı en çok azalan, en az artan ve en çok artan on ilimize ait tablolar ve bu illerin harita üzerindeki konumları. Bu konuda İzmir, Aydın, Samsun gibi illerimizin başı çektiği görülmektedir. Konya gibi bir ilimizin bu listede bulunması ise araştırılacak bir başka konudur.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Aydal

Editör: TE Bilişim