Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV'de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Çavuşoğlu, "Yunanistan, Türkiye'nin kıta sahanlığına saygı duymadığı, Adalar ile Meis için maksimalist yaklaşım içindeki taleplerden vazgeçmediği sürece gerginlik bitmez" dedi.

Oruç Reis bakımda olduğu için NAVTEX'in yayınlanmadığını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Gemi bakımdayken NAVTEX yayınlamanın anlamı yok. Bu bir geri çekilme olarak algılandı, muhalefet de böyle algıladı ama doğru değildir" dedi.

Yunanistan'ın Sevilla haritasından vazgeçmediği sürece, Türkiye kıta sahanlığına saygı göstermedikçe bu gerginliğin bitmeyeceğini belirten Bakan Çavuşoğlu, "Yunanistan'ın bunlardan vazgeçmesi gerekiyor. KKTC'nin haklarını alacak bir mekanizmaya evet demesi gerekiyor Rum tarafının. Bunu kabul etmedikleri sürece, faaliyetlerimizi sürdüreceğiz ve onlar için gerginlik sebebi olacak" açıklamasını yaptı.


SEVİLLA HARİTASI NEDİR?

Sevilla haritasındaki sınırlar ile Türkiye’nin BM’ye bildirdiği kıta sahanlığı haritası üst üste konulmuştur. Beyaz sınırlar Sevilla haritasına göre Yunanistan ve KRY’nin yani AB’nin deniz yetki sınırlarını, kırmızı çizgi ise Türkiye’nin BM’ye bildirdiği kendi kıta sahanlığı sınırlarını gösteriyor. Sınırların birbirine geçtiği taralı olan alanlar Türkiye’nin kıta sahanlığı teziyle Yunanistan-KRY ikilisinin tezlerinin ne kadar geniş bir alanda çakıştığını çarpıcı bir şekilde gösteriyor.

Editör: TE Bilişim