Türkiye’yi Bekleyen Tehlike

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, İran'daki olası bir istikrarsızlığın Türkiye'yi doğudan kuşatabileceğini ve ciddi jeopolitik tehditler yaratabileceğini söyledi.

Babala TV’nin “Mevzular Açık Mikrofon – Savaş Özel” programında konuşan Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, İran’da yaşanabilecek olası bir istikrarsızlığın Türkiye açısından ciddi jeopolitik sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Gürdeniz’e göre, İran’ın direnç göstermeden iç karışıklığa sürüklenmesi durumunda ülke, Kürdistan, Azerbaycan, Gülistan gibi parçalara ayrılabilir. Böyle bir senaryo, İran’ın da Suriye benzeri bir duruma düşmesine ve Türkiye’nin doğudan da kuşatma altına alınmasına neden olabilir.

“İran dağılırsa, Suriye’de yaşanana benzer bir tablo ortaya çıkar. Türkiye, doğuda İran, güneyde Suriye, batıda Yunanistan üzerinden çevrelenmiş hale gelir. Bu durum, bir kuşatma stratejisinin tamamlanması anlamına gelir,” ifadelerini kullandı.

Gürdeniz ayrıca, Türkiye’nin NATO üyeliği nedeniyle istihbarat ve savunma altyapısının dış etkiler karşısında savunmasız hale geldiğini belirtti.

Programda gençlere de seslenen Gürdeniz, mevcut medya düzeninin ötesine geçilmesi gerektiğine dikkat çekerek, jeopolitik gelişmelerin duygusal değil, olgusal temelde değerlendirilmesini önerdi.

“Gençler sadece görüneni değil, arkasındaki stratejik hesapları da okumalı. Türkiye’nin geleceği için jeopolitik bilinç şart,” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.