Ekonomi uzmanı ve gazeteci yazar Yunus Ekşi, işten çıkarıldıktan sonra 5 aylık maaşlarını ve tazminatlarını alamayan Uzel Makine çalışanları haklarını hala alamadıklarını hatırlattı. 

"14 yıldır dönem dönem gündeme gelen Uzel çalışanlarının alın terlerini ve tazminatlarını alamayan işçilerin seslerini duyurmaya devam edeceğiz. Bütün kamuoyunda, köşelerimizde ve sosyal medyalarımızda tekrar tekrar gündeme getireceğiz. Hepinizin hakkı alınana kadar sonuna kadar sizin yanındayız." dedi

1960’lı yıllarda yerli traktör üreten Türkiye’deki ilk büyük işletmelerden biri olan Uzel’de,  o yıllarda DİSK’e bağlı Maden-İş Sendikası’nın güçlü bir örgütlülüğü bulunmaktaydı.Türkiye tarihinin en büyük işçi eylemi olan 1970’teki  15- 16 Haziran direnişine önemli katılım sağlayan öncü işletmelerden biri olan Uzel’de çalışan 2 işçi 1977 1 Mayıs katliamında yaşamını yitirmişti. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Türk- Metal Sendikası’nın  örgütlendiği fabrika, 2008 yılından itibaren tasfiye sürecine girerken 2 bin 200 işçi çalışıyordu. 

Maaşları aylarca verilmeyince işçiler kendiliğinden eyleme başladı. 17 gün boyunca Fabrikadan çıkmadı.Türk Metal’in  tüm hakların verileceğine dair işçilere söz vermesi üzerine eylem sona erdi. Ancak aradan geçen yaklaşık 13 yılda işçilerin hiçbir hakkı verilmezken Türk Metal de mücadeleden çekilerek işçileri yalnız bıraktı. 

Fabrika 2013 yılında resmen iflas sürecine girerken makine ve ekipmanları bina içerisinde bekletilmeye devam ediyor. 2019 yılında yapılan ihale ile fabrikanın piyasa değeri 2 milyarın üzerinde olan 14 bin metrekare arsası 233 milyona Vera Varlık adlı şirkete satıldı ve şirket Uzer ailesinin borçlarını devraldı. Ailenin varislerinden  Önder Uzel, ihale sürecine itiraz etti. Ancak istinaf aşamasında Önder Uzel, davadan feragat etti. Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, ihaleyi kazanan şirketin paravan şirket olduğunu, fabrika arsasına rezidans, AVM yapılması yönünde pazarlıkların yapıldığı iddiasını dile getiriyor.

Editör: TE Bilişim