Sakarya yeni haber köşe yazarı Cihan Kolip, “Vatan toprağı gayrimenkul değildir‼” başlığıyla dikkat çeken bir yazı geldi.

Yazının tamamı şu şekilde:

Dünya savaş tarihinde görülmemiş bir rekora sahip olan Çanakkale’de metrekareye düşen mermi sayısı 6 bin adettir.

İki merminin havada çarpışma ihtimali 600 milyonda bir olmasına rağmen, mermilerin havada birbiriyle çarpıştığı yerdir Çanakkale.

Mustafa Kemal Atatürk’ün "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça, terk olunamaz" emrinin uygulandığı Sakarya Savaşı'nda cephe boyunca toprağa binlerce Mehmetçiğin kanı karışmış, gelecek nesillere iletmek üzere bize emanet edilen bu topraklar VATAN olmuştur.

İşte bu yüzden Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1924 yılında çıkartılan 442 sayılı Köy Kanunu’nda Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunmayan gerek kişiler, gerek kişilik hükmünde olan cemiyet ve şirketlerin nüfusu 2 bin den aşağı yurt olarak tanımlanan köylerde arazi ve emlak almaları yasaklanmıştır.."

Cumhuriyetin ilanından bir yıl sonra bu yasal düzenlemeye karşılıklık ilkesi getirilerek vatan toprağı satışına sınırlılık ve zorluk getirilmiştir.

Karşılıklık ilkesi Anayasa Mahkemesi’nin tanımında, "bir yabancının Türkiye‘de bir haktan yararlanabilmesi, Türkiye vatandaşlarının da o yabancının ülkesinde aynı tür ve nitelikte olan haklardan yararlandırılmasına bağlı olması"nı ifade etmektedir...

Aradan yıllar geçtikten sonra bu düzenlemeler gelen hükümetler tarafından değiştirilmiş, Tapu kanununun 35. maddesinde 6302 sayılı kanunla almıştır.

Bu kanunla

1) Karşılıklık ilkesi kaldırılmıştır.

“Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İstatistik Bilgi Sistemi kayıtlarına göre son beş yılda (01.01.2014-15.06.2020 tarihleri arası) yabancı gerçek kişiler tarafından vb. yollarla 18 milyon 451 bin 099 metrekare ana taşınmaz (arazi, arsa vb.) edinilmiştir.” açıklaması, bu satışların büyük bir bölümünün 2012 yılında çıkarılan kanundan sonra olduğunu göstermektedir. Hatta 2020’nin ilk 6 ayında 3 milyon 141 bin 811 metrekare arazi yabancılara satılmıştır.

Bu satışın sadece 948 bin metrekaresi Sakarya’da gerçekleşmiştir.

Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı.

Sen şehit oğlusun incitme yazıktır Atanı.

Verme, dünyaları alsan da bu cennet VATANI‼

Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.

Bu topraklar gayrimenkul değil VATAN’dır ‼

Sağlıklı, mutlu, bereketli bir hafta diliyorum...

Editör: TE Bilişim