8 yıl oldu, adalet hâlâ bir hayal: Çorlu faciasında evladını yitiren anne isyan ediyor
Çorlu tren faciasının 8. yılında, evladını kaybeden Mısra Öz, adalet arayışlarının sürdüğünü ve asıl sorumluların hesap vermediğini belirtti. Yargı süreci ve verilen cezalar hakkında konuşan Öz, hakkını helal etmediğini söyledi.

Çorlu tren faciasının üzerinden tam 8 yıl geçti. 8 Temmuz 2018'de, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi yakınlarında meydana gelen ve 7'si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300'den fazla kişinin ise yaralandığı bu elim kaza, geride derin yaralar bıraktı. Faciada 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel'i kaybeden anne Mısra Öz, ANKA Haber Ajansı'na verdiği röportajda, adalet arayışlarının ne denli zorlu geçtiğini ve asıl sorumluların hesap vermediğini vurguladı. Öz, "Bizlere bunları yaşatanlara hakkımı helal etmiyorum, affetmiyorum ve hesap verecekleri günü bekliyorum" diyerek yüreğindeki sızıyı dile getirdi.

YARGIDA ASIL SORUMLULARA UZANILAMADI
Mısra Öz, facianın üzerinden geçen 8 yıla rağmen, yargının sürecinde 'ihmal cinayeti'nin faillerine ulaşamadığını savundu. Dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın'ın sorgulanmadığını ve kamu ihaleleriyle servetine servet kattığını belirten Öz, dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın ise milletvekili dokunulmazlığı ile korunduğunu söyledi. Türkiye'deki hukuk sisteminin adil işlemediğini ve bu cezasızlığın Çorlu ile sınırlı kalmayıp, Ankara Tren Katliamı, Hendek Havai Fişek Fabrikası Katliamı ve depremlerde yaşanan ölümler gibi pek çok ihmal kaynaklı faciaya zemin hazırladığını ifade etti. Öz, "8 yıl geçti, değişen hiçbir şey yok adalet tarafında. Her şey daha da kötüye gidiyor" diyerek mevcut durumu özetledi.
8 YILLIK ÖZLEM VE SÜREN ADALET BEKLEYİŞİ
Anne Mısra Öz, "Çocuklarımızı koruyamayan, bizi acılarımızla baş başa bırakan, adaletle geleceğimizi güven altına alamayan bir iktidarın elinde heba oldu hayatımız. İnsanlığımız." sözleriyle yaşadığı öfke ve çaresizliği dile getirdi. Bu acıların ilk günkü tazeliğiyle içini yaktığını belirten Öz, devlete emanet ettiği çocuğunu bir ihmal sonucu kaybetmenin derin üzüntüsünü taşıyor. "8 yıllık bir özlem. Aslında sonsuz bir acının geride kalmış enkazlarıyız biz." diyen Öz, Çorlu tren katliamında hayatını kaybeden 25 canı saygı, sevgi ve özlemle andı. Yerel mahkemenin 25 Nisan 2024'te açıkladığı kararda, facianın sorumluları olarak görülen bazı TCDD yetkililerine hapis cezaları verildi. Ancak bu cezaların İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi tarafından oy birliğiyle onaylanmasının ardından dosya Yargıtay'a taşındı. Bu arada, adalet mücadelesi veren Mısra Öz'e yönelik 'kamu görevlilerine hakaret' suçlamasıyla açılan davalarda ise Yargıtay'ın bozma kararları sonrası beraat kararı çıkması, en azından bir teselli oldu.
