Abd seçimlerinde beklenmedik son: Trump'ın imparatorluğu yıkıldı, Pamuk'un komşusu zirvede!
ABD seçimlerinde şok gelişme: Trump'ın üçüncü dönem hayali suya düştü, Zohran Mamdani New York Belediye Başkanı oldu. Mamdani'nin Orhan Pamuk ile şaşırtıcı bir aile bağı ortaya çıktı. Bu zafer, otoriter liderlere karşı demokratik bir direni

Amerikan seçimlerinin nabzı tutulurken, Ertuğrul Özkök, NBA maçını izlediği bir gece, Alexis de Tocqueville'in 'Demokrasi Üzerine' adlı eserinden ilham alarak ülkenin demokratik yapısını ve 'tiranlık' riskini mercek altına aldı.

TRUMP'IN ÜÇÜNCÜ DÖNEM HAYALİ SON BULDU
Amerikan Milli Marşı'nın yankılandığı o kritik anda Özkök, Donald Trump'ın 'tek adamlık' arzusunun, 238 yıllık Amerikan Anayasası geleneğiyle nasıl bir çatışma içinde olduğunu sorguladı. Sabahın ilk ışıklarıyla netleşen sonuçlar, Trump'ın üçüncü kez başkan olma umutlarının suya düştüğünü gösterdi. Bu tabloda, New York Belediye Başkanlığı'nı kazanan Zohran Mamdani'nin zaferi, dikkat çekici bir dönüm noktası olarak öne çıktı.

PAMUK VE MAMDANİ AİLESİ ARASINDAKİ ŞAŞIRTICI BAĞ
Özkök, bu zaferin ardındaki kişisel bir detayı da ortaya çıkardı: Zohran Mamdani, ünlü yazar Orhan Pamuk'un Columbia Üniversitesi'nde lojman komşusu olan Mahmood Mamdani'nin oğlu çıktı. Bu bilgi, İzmirli yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun Hintli yönetmen Mira Nair aracılığıyla Orhan Pamuk'a ulaştırdığı bir notla doğrulandı. Pamuk, 2007-2010 yılları arasında Columbia'da ders verirken, Mahmood Mamdani'nin oğlunun henüz 10-15 yaşlarında bir çocuk olduğunu belirtti.

DEMOKRATİK BİR DİRENİŞİN SİMGESİ
New York'ta Mamdani'nin yarattığı heyecanı, Özkök Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'daki seçim kampanyasına benzetti. Gençlerin sandığa akın ettiği ön seçimler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'deki gençlere yönelik çağrılarını akıllara getirdi. Özellikle Gazze halkına yönelik desteğini açıkça belirterek seçilmesi, demokrat Yahudi gençlerin bile desteğini almasıyla dikkat çekti. Özkök'e göre bu durum, dünya genelindeki otoriter liderlere karşı duran demokrat Müslümanların bir zaferidir. ABD seçimleri, 'tek adam popülizmi'ne karşı güçlü bir duruş sergileyerek, Türkiye'deki 31 Mart yerel seçimleri için de önemli ipuçları taşıyor.
