Gökhan Günaydın: ABD seçimleri Erdoğan'a ders olmalı
Gökhan Günaydın, ABD ara seçimlerindeki Cumhuriyetçi yenilgisinin Türkiye'ye Trump politikalarına halkın veto uyguladığı ve dış politikanın kişisel ilişkilerle yürümeyeceği dersini verdiğini belirtti.

YENİ Parti Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, ABD ara seçim sonuçlarını değerlendirerek, bu sonuçların Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan için de çıkarılacak dersler barındırdığını belirtti.

Trump'ın Politikalarına Amerikan Halkından Veto
ABD ara seçimlerinde Cumhuriyetçilerin beklenenden daha büyük bir hezimete uğradığını ifade eden Günaydın, özellikle Texas ve Kansas gibi eyaletlerde uzun süredir sonra Demokrat adayların zafer kazanmasının yenilginin boyutunu gösterdiğini söyledi. Donald Trump'ın sonuçları "Pusulada ben yoktum" diyerek hafifletme çabasına karşın, Amerikan halkının Trump politikalarına açık bir veto uyguladığını savundu. Günaydın, Trump'ın iç ve dış politikalarına yönelik iki ana nedenle itiraz olduğunu belirtti. Dış politikada, İran savaşı ve Ukrayna-Rusya savaşındaki "tüccar diplomasisinin" halk tarafından reddedildiğini, iç politikada ise kurumsallaşma yerine bireysel keyfiliğin benimsenmesinin vatandaşlar tarafından kabul görmediğini dile getirdi. Bu durumun, Trump'ı önümüzdeki iki yıl boyunca "topal ördek" konumuna getireceğini öngördü.
Türkiye'ye Yönelik Sonuçlar ve Dersler
Günaydın, bu gelişmelerin Türkiye açısından da önemli sonuçları olacağını vurguladı. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu dönemde Kongre'den CATSA yaptırımları konusunda karar çıkaramayan Trump yönetiminin, Demokrat çoğunlukla bu tür kararları almasının zorlaşacağını belirtti. Orta Doğu'yu Netanyahu ile birlikte dizayn etme yöneliminin Amerika'da ağır bir yara aldığını, İran'a yönelik tasarıların ise sorgulanması gerektiğini söyledi. Günaydın, bu durumdan Erdoğan'ın çıkaracağı derslerin olduğunu belirterek, “Demek ki dış politika, kişisel ilişkilerle yürümüyormuş. Demek ki kendi halkından onay alamayanların dağıtmaya kalkıştığı meşruiyetin, hiçbir geçerliliği yokmuş” şeklinde konuştu. Ayrıca, "derin devlet" tasarılarının vatandaşın vetosu karşısında çaresiz kalabileceğini ve Mekke Anmaşması'na hevesle taraf olmanın elde patlayan bir bombaya dönüşebileceğini ekledi.
Bakmadan Geçme
Gökhan Günaydın: Mekke Anlaşması'nı Trump ve Netanyahu istedi
Gökhan Günaydın: Türkiye gelişmekte olan piyasalardan çıkarılma riski taşıyor
Gökhan Günaydın, fon kanun teklifine itiraz etti
Gökhan Günaydın'dan fon düzenlemesine sert tepki
Günaydın: 30 milyon insan açlık sınırında, sebep sizin soygunlarınız
Gökhan Günaydın: Enflasyon düzeni vatandaşı eziyor
