Akıllı telefon pazarında büyük düşüş: Yüzde 13 daralma bekleniyor
IDC, akıllı telefon pazarında bu yıl yüzde 12,9'luk bir düşüş öngörürken, satış fiyatlarının rekor seviyeye çıkacağı belirtildi.

ABD merkezli pazar araştırma şirketi International Data Corporation (IDC), akıllı telefon pazarına ilişkin çarpıcı tahminlerini açıkladı.
SEVKİYATLARDAKİ DÜŞÜŞ
IDC'nin raporuna göre, dünya genelinde akıllı telefon sevkiyatlarının bu yıl yıllık bazda yüzde 12,9 oranında düşerek 1,12 milyar adede gerilemesi bekleniyor. Bu durum, akıllı telefon pazarının son on yılın en düşük sevkiyat hacmine inmesine neden olacak. Açıklamada, bellek tedarik krizinin etkileri nedeniyle önceki tahminlerde aşağı yönlü bir revizyon yapıldığına dikkat çekildi.
BÖLGESEL ETKİLER
Bölgesel olarak, en fazla daralma düşük segment akıllı telefonların yoğun olduğu pazarlarda yaşanacak. Özellikle Orta Doğu ve Afrika bölgesinin yıllık bazda yüzde 20,6 ile en sert düşüşü yaşayacağı belirtildi. Ayrıca, dünyanın en büyük iki pazarından biri olan Çin’de yüzde 10,5 ve Asya Pasifik’te yüzde 13,1'lik bir daralma öngörülüyor.
FİYATLARDAKİ ARTIRIM BEKLENTİSİ
IDC Kıdemli Araştırma Direktörü Nabila Popal, bellek krizinin geçici bir düşüşten daha fazlasını tetikleyeceğini ve bu durumun pazarda yapısal bir yeniden düzenlemeye işaret ettiğini vurguladı. Popal, alt segment satıcıların arz kısıtları ve artan fiyatlar nedeniyle ciddi sevkiyat düşüşleri yaşayacağını ifade etti. Öte yandan, akıllı telefonların ortalama satış fiyatının bu yıl yüzde 14 artarak rekor düzeyde 523 dolara yükselebileceği tahmin ediliyor.

