Akkuyu, Türkiye'nin nükleer tedarik zincirine katkı sağlayacak
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye’nin küresel nükleer tedarik zincirine girmesi ve teknolojik gelişimini artırması açısından stratejik bir öneme sahip.

Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin devreye alma çalışmalarının devam ettiğini belirten uzmanlar, projenin Türkiye için taşıdığı stratejik ve teknolojik önemi vurguladı.

Rus teknolojisi ile iş birliği fırsatları
Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şule Ergün, Akkuyu’nun, Türkiye’nin global nükleer tedarik zincirine açılan bir kapı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Ergün, “VVER-1200 teknolojisine sahip reaktörler, dünya genelinde birçok ülkede kullanılıyor. Bu durum, Türkiye’nin modern bir reaktör teknolojisini işletmeye hazırlanması açısından önemli bir avantaj sağlıyor” dedi. Ergün, Türkiye’nin VVER-1200 kullanan ülkelerle kuracağı iş birliğinin, nükleer bilgi birikimini artıracağını ve uluslararası iş birliklerini güçlendireceğini ekledi. Ayrıca Türk mühendislerin, benzer projelere katılım sağlaması gerektiğini vurguladı.

Nükleer teknoloji ekosistemine giriş
Prof. Dr. Ergün, Akkuyu’nun sadece elektrik üretimi açısından değil, nükleer teknoloji ekosistemine katkısı açısından da değerlendirilmeli olduğunu belirtti. Akkuyu projesinin, Türkiye'deki mühendislik eğitimine, üniversitelerde yeni araştırma alanlarının açılmasına ve Türk şirketlerinin uluslararası standartlara ulaşmasına fırsatlar sunduğunu ifade etti. Ergün ayrıca, Türkiye’nin Akkuyu’ya sadece bir enerji yatırımı olarak değil, uzun vadeli bir teknoloji kazanımı olarak bakması gerektiğini söyledi. “Burada edinilecek bilgi ve tecrübenin, üniversiteler ve araştırma merkezleri ile yerli sanayiye aktarılması önemlidir” dedi.

Küçük modüler reaktörlerin potansiyeli
Yeni nesil küçük modüler reaktörler (SMR) hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ergün, bu teknolojilerin yalnızca küçük nükleer santraller olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı. SMR'lerin, elektrik üretiminin yanı sıra sanayiye enerji sağlaması, hidrojen üretimi gibi alanlarda da kullanılabileceği belirtildi. Prof. Dr. Ergün, Türkiye’nin bu dönüşümde aktif rol alması gerektiğini ifade etti.
Bakmadan Geçme
Yeni nesil nükleer teknolojiler için ABD ile anlaşma imzalandı
Türkiye ve ABD, nükleer enerji iş birliği için adım attı
Türkiye nükleer enerji ligine adım atıyor
ABD ve Suudi Arabistan, tarihi nükleer iş birliği anlaşmasına imza attı
İran'dan ABD'nin nükleer enerji santraline saldırıya sert tepki
Nükleer vergi düzenlemesi Akkuyu'yu değil, gelecek yatırımları hedefliyor
