Araç ici ekran ve ss sistemlerinde "rehberlik dönemi"
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, araç sahiplerinin merakla beklediği "araç içi multimedya ve ses sistemleri" düzenlemesine ilişkin kritik açıklamalarda bulundu.

Sürücülerin kafasındaki soru işaretlerini gideren Bakan Çiftçi, nisan ayı sonuna kadar çıkarılacak yeni yönetmelikle kuralların netleşeceğini duyurdu.
"Nisan Sonuna Kadar Ceza Yok, Rehberlik Var"
Bakan Çiftçi, son dönemde trafik denetimlerinde tartışma konusu olan ekran ve ses sistemlerine yönelik cezai işlemlerin yönetmelik çıkana kadar askıya alındığını belirtti. Bakanlığın bu süreçteki stratejisi şu şekilde işleyecek:
Geçiş Süreci: Yönetmelik resmiyet kazanana kadar sürücülere idari yaptırım uygulanmayacak; trafik ekipleri bilgilendirme ve rehberlik faaliyeti yürütecek.
Temel Kriterler: Yeni düzenleme iki ana ilkeye dayanacak:
Görüş Açısı: Multimedya ekranları sürücünün yola hakimiyetini ve görüş açısını hiçbir şekilde engellemeyecek.
Dikkat Dağıtmama: Sistemler, sürüş esnasında sürücünün odağını yoldan ayırmayacak standartlarda olacak.
APP Plakada Taviz Yok: 140 Bin TL Ceza
Multimedya sistemlerinde tanınan "rehberlik" süreci, standart dışı plakalar için geçerli değil. Bakan Çiftçi, mühürsüz, karekodsuz veya yetkisiz basılmış APP plakaların ciddi bir güvenlik zafiyeti oluşturduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Bu plakalar EDS ve PTS sistemleri tarafından okunamıyor, bu da suç işlenmesini kolaylaştırıyor. Standart dışı plaka kullanımının cezası 140 bin lira olarak uygulanacak ve araçlar 30 gün süreyle trafikten men edilecek."
"Hedefimiz Ceza Kesmek Değil, Can Kayıpsız Trafik"
Yapılan tüm düzenlemelerin temel amacının trafik güvenliğini sağlamak olduğunu hatırlatan Bakan Çiftçi, özellikle araçlarda başkalarını rahatsız edecek şekilde yüksek sesle müzik dinlenmesine de değindi. Kanuna göre bu durumun 3 bin lira para cezası olduğunu belirten Bakan, "Bir tek can kaybını bile önleyebilirsek kendimizi başarılı sayacağız" ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme
Şanlıurfa'da Yanan Araçta Dehşet: 4 Çocuk Annesi Hayatını Kaybetti!
Gürcistan’da dev operasyon: 102 yabancı sınır dışı edildi!
Bugün Son Gün! Ödeme Yapmayanlar Araçlarını Satamayacak
Elektrikli Araç Sahiplerine Yeni Vergi!
Motorine Okkalı Bir Zam Kapıda!
Araç içi ekran ve ses sistemlerine yeni kurallar
