Ekonomi

Asgari ücrete ara zam tartışmaları alevlendi: Ekonomist Toptaş'tan çarpıcı açıklamalar

Asgari ücrete ara zam tartışmaları yeniden alevlendi. Ekonomist Toptaş, mevcut asgari ücretin enflasyon karşısında yüzde 16 eridiğini vurguladı. Vatandaşlar da zam beklentisi içinde.
ANKA
ANKA
2 dk Sesli Dinle 0
Asgari ücrete ara zam tartışmaları alevlendi: Ekonomist Toptaş'tan çarpıcı açıklamalar

Asgari ücrete ara zam konusundaki tartışmalar, ekonomi uzmanı Dr. Ayhan Bülent Toptaş’ın açıklamaları ile yeniden alevlendi. Toptaş, ocak ayında belirlenen asgari ücretin, resmi enflasyon karşısında yüzde 16 oranında eridiğini ifade ederek, “Bugünkü asgari ücret, ocaktaki 20 bin liraya denk geliyor” dedi.

Asgari ücrete ara zam tartışmaları alevlendi: Ekonomist Toptaş\

ENFLASYON VE ALIM GÜCÜ

Toptaş, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının asgari ücretliler üzerinde yarattığı maddi baskıyı vurguladı. Mevcut asgari ücretin alım gücünün, özellikle son 5 ayda ciddi bir düşüş yaşadığını belirten Toptaş, “Alım gücünde belirgin bir azalma var ve bu durum insanların yaşam standartlarını etkiliyor” ifadesini kullandı. Yüksek enflasyon oranları, dar ve sabit gelirli kesimlerin ekonomik durumunu zorlaştırmaya devam ediyor.

Asgari ücrete ara zam tartışmaları alevlendi: Ekonomist Toptaş\

KAMUDA TASARRUF VE ZAM BEKLENTİSİ

Toptaş, ara zam yapılması halinde enflasyonun artacağına dair endişelere de değindi. Ekonomi yönetiminin asgari ücretin artırılmasına sıcak bakmadığını belirten Toptaş, “Asgari ücretin düzeltilmesi, talep artışına ve dolayısıyla maliyetlerin yükselmesine neden olabilir” dedi. Ayrıca, kamu alanında tasarruf yapılması gerektiğini savunarak, kamu çalışanlarının sayısının artmasının verimliliği olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Toptaş, asgari ücretin enflasyonun tek nedeni olmadığını, birçok farklı faktörün bu durumu etkilediğini vurguladı.

Asgari ücrete ara zam tartışmaları alevlendi: Ekonomist Toptaş\

VATANDAŞLARIN GÖRÜŞLERİ

Vatandaşlar da hayat pahalılığı nedeniyle asgari ücrete zam yapılması gerektiğini dile getiriyor. Nurten Öyke, günlük harcamalarının 1500 lirayı bulduğunu ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını belirtti. Sakine Öyke ise hissedilen enflasyonun açıklanan rakamların çok üzerinde olduğunu ifade ederek, asgari ücret ve emekli maaşlarına ara zam yapılması gerektiğini savundu.

Bu Yazıyı Paylaş