Azra, erken tanı ve tedaviyle işitme engelini aştı, şimdi voleybolcu olmak istiyor
Adana'da doğuştan işitme kaybıyla dünyaya gelen Azra Kervan, erken tanı ve tedaviyle bu engeli aşarak rahatça duyup konuşabiliyor ve şimdi voleybolcu olmayı hedefliyor.

Adana'da anne, baba ve ağabeyi gibi doğuştan işitme kaybıyla dünyaya gelen Azra Kervan (17), erken tanı sayesinde 1 yaşında biyonik kulak ameliyatı oldu. Küçük yaşlardan itibaren aldığı tedavilerle rahatça duyup konuşabilen Kervan, eğitimini tamamladıktan sonra başarılı bir voleybolcu olmayı hedefliyor.

ERKEN TANI HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
Doğuştan işitme engelli ve işaret diliyle ileşim kuran anne babanın çocuğu olan Azra, ağabeyiyle birlikte 1 yaşında biyonik kulak ameliyatı geçirdi. Ardından Çukurova Üniversitesi Halil Avcı Duyma Engelliler Merkezi'nde küçük yaşlardan itibaren odyoloji uzmanlarından tedavi gören ve aile büyüklerinin desteğini alan Kervan, rahatça duyup konuşabilir hale geldi. Şu an üniversiteye hazırlanan Azra, hayat hikayesini anlatarak erken tanının önemine dikkat çekti.

VAZGEÇMEYENLER HAYALLERİNE KAVUŞABİLİR
Üniversiteye hazırlanan ve en büyük hayalinin voleybolcu olmak olduğunu belirten Azra Kervan, "Ben ve ağabeyim, annem ve babam gibi doğuştan işitme kaybıyla dünyaya geldik. İkimiz de küçük yaşlarda biyonik kulak ameliyatı olup terapiler aldık. Şu an ağabeyimle rahatça duyup konuşabiliyoruz. Anne ve babamızla ise işaret diliyle iletişim kurabiliyoruz. Bu, erken tanı ve tedavi sayesinde oldu" dedi. Kervan, kulak cihazının voleybolcu olmasına engel olmadığını fark ettiğini vurgulayarak, işitme kaybı fark edilen gençlerin erken tedaviyle yaşıtlarından farksız bir şekilde duyup konuşabileceğini, eğitimlerini tamamlayıp hayallerine kavuşabileceklerini ifade etti.

SAĞIRLIK ARTIK TARİHE KARIŞTI
Azra'nın tedavisini yürüten klinik odyoloji uzmanı Rasim Şahin, erken dönemde tanı konulup biyonik kulak ameliyatı yapıldığını, anne babanın işitme engelli olması nedeniyle aile büyüklerinden destek alındığını ve kreşe yönlendirildiğini belirtti. Şahin, "Şu an yaşıtlarından hiçbir farkı yok. Erken dönemde teşhis konulan hastalar yaşıtlarıyla aynı düzeye geliyor. O nedenle Sağlık Bakanlığı'mızın uzun yıllardır yürüttüğü yeni doğan bebeklerde işitme taramaları bu anlamda çok kıymetlidir. Böylelikle çocukları çok daha erken sesle tanıştırabiliyoruz ve bu konuşmalarına da pozitif yansıyor. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; artık sağırlık tarihe karışmıştır" ifadelerini kullandı.
