Türk Kanser Derneği: Meme kanseri kontrollerini ertelemeyin
Türk Kanser Derneği, meme kanseri farkındalık ayı kapsamında erken tanının önemini vurguladı. Uzmanlar, 'Bana olmaz' demeyip düzenli kontrollerin hayat kurtardığını ve tedavi yükünü hafiflettiğini belirtti.

Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, erken tanının hayat kurtardığını ve tedavi yükünü azalttığını vurguladı.

Erken tanı hayat kurtarıyor
Duruman, “Ailemde yok, bir şikayetim yok, kendimi iyi hissediyorum” gibi düşüncelerle kontrolleri ertelememeleri gerektiğini belirterek, taramaların hastalığı henüz belirti vermeden yakalamaya yardımcı olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2024'te yaklaşık 2,4 milyon kadına meme kanseri tanısı konulduğu ve 694 bin kadının bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı. Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olmaya devam ettiğini ve 2024 itibarıyla yaklaşık 8,2 milyon kadının bu hastalıkla yaşadığını ekledi.

Taramalarla hastalığı belirtisiz yakalamak mümkün
Duruman, taramaların önemine dikkat çekerek, “Hastalıktan henüz belirti vermeden haberdar olabiliyoruz. Erken teşhis, tedavi sürecini de kolaylaştırıyor. Daha az cerrahi ve ilaçla tedavi mümkün olabiliyor. Bazen kemoterapi dahi gerekmeyen hastalarımız oluyor. Bu da hastanın bedeninin daha az yıpranması, yaşam kalitesinin korunması ve aile üzerindeki maddi-manevi yükün azalması anlamına geliyor” diye konuştu. Türk Kanser Derneği olarak, ücretsiz tarama imkanlarına daha fazla kadının ulaşması için çalıştıklarını ve bulundukları yere en yakın merkezlere yönlendirme yaptıklarını ifade etti.

Uzmanlardan erken teşhis ve algı değişikliği çağrısı
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp, Türkiye'de yaklaşık 32 bin meme kanseri hastası olduğunu ve erken tanıyla başarı oranının birinci evrede yüzde 95'lere ulaştığını belirtti. Eralp, resmi taramaların 50 yaşında başladığını ancak 40 yaşından itibaren rutin taramanın önemine işaret etti. Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Berrin Pehlivan ise kanserin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu yönündeki algının değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Aylin Hande Gökçe de memedeki kitlelerin her zaman kanser anlamına gelmediğini ancak korkup ertelememek gerektiğini hatırlattı.

Bakmadan Geçme
Türk Kanser Derneği, meme kanserinde erken tanı için buluştu
Doç. Dr. Pınar Atagün Academic Hospital'da: KOAH Tedavisinde Güçlü Kadro
Meme kanserini yenen hemşire şehir turuyla kutladı
Mucizevi kurtuluş: Meme ve yumurtalık kanseri aynı seansta yenildi, izler neredeyse görünmez!
İzmir'de devrim niteliğinde kanser ameliyatı: Koltuk altından girildi, meme korundu!
ALS'de erken tanı, yaşam kalitesini artırıyor
