Gündem
Yayınlanma : 16 Eylül 2026 15:53

Bakan Çiftçi: PKK'nın tüm uzantıları tasfiye ediliyor

Bakan Çiftçi: PKK'nın tüm uzantıları tasfiye ediliyor
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, İranlı mevkidaşıyla bir araya gelerek PKK'nın tüm uzantılarının tasfiye sürecinin takip edildiğini belirtti. Görüşmede terörle mücadele, organize suçlar ve düzensiz göç konuları ele alındı.
Bakan Çiftçi: PKK'nın tüm uzantıları tasfiye ediliyor

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Türkiye ile İran arasındaki güvenlik iş birliği ve terörle mücadele konularını ele almak üzere İran İslam Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Eskandar Momeni'yi Ankara'da ağırladı. Bakan Çiftçi, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK/KCK'nın kararlı mücadeleleri sonucunda kendini feshetmek ve silah bırakmak zorunda kaldığını belirtti. Ancak bu sürecin tamamlanmadığını vurgulayan Çiftçi, örgütün farklı isimler ve bölgelerdeki tüm uzantılarının tasfiye sürecinin de yakından takip edildiğini ifade etti.

Bakan Çiftçi: PKK\

PKK'nın Suriye ve Irak'taki yapılanması masada

Görüşmede, terörle mücadele kapsamında PKK/KCK'nın feshi ve örgütün bölgedeki uzantılarının tasfiyesi ana gündem maddelerinden biriydi. Bakan Çiftçi, PKK'nın Suriye ve Irak'taki tasfiye sürecinin bölge barışı için kritik bir eşik olduğunu söyledi. Ayrıca, İran'daki PJAK yapılanmasının da bu sürece dahil edilmesi gerektiğini belirten Çiftçi, aksi takdirde örgüt üyelerinin İran'a geçerek örgütün bu ülkede etkinliğini artırabileceği yönünde uyarıda bulundu. İki bakan, yeni nesil organize suç örgütleri ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele konusunda da iş birliğinin önemini vurguladı. Bakan Çiftçi, 2026 yılında gerçekleştirilen binlerce operasyonda önemli miktarda uyuşturucu ele geçirildiğini ve çok sayıda kişinin tutuklandığını belirterek, sınır aşan suçlarla mücadelede İran ile etkin iş birliğine hazır olduklarını dile getirdi.

Bakan Çiftçi: PKK\

İadeler ve düzensiz göçle mücadelede iş birliği

Toplantıda ayrıca, Türkiye ve İran arasındaki iade ve sınır dışı süreçleri de ele alındı. Bakan Çiftçi, bu konularda ikili iş birliğinin güçlendirilmesinin ve süreçlerin daha etkin yürütülmesinin önemine değindi. Türkiye'nin, İran'dan gelen iade taleplerini titizlikle takip ettiğini ve hukuki süreçleri tamamlanan şahısları ivedilikle iade ettiğini belirtti. Karşılıklı taleplerin de özenle takip edilmesi beklentisini dile getirdi. Düzensiz göçle mücadele konusunda ise sınır tedbirlerinin koordineli şekilde güçlendirilmesi, insan ticareti ve göçmen kaçakçılığıyla mücadelede bilgi paylaşımının artırılması gerektiği üzerinde duruldu. Düzenli göçün desteklendiği de ifade edildi. İranlı Bakan Momeni ise terörle mücadelede iş birliğinin önemini vurgulayarak, "Terör konusunda Türkiye’nin güvenliği İran’ın güvenliğidir; İran’ın güvenliği de Türkiye’nin güvenliğidir." dedi ve iki ülke arasındaki iş birliğinin gelişmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Çiftçi: PKK\

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.