Bakan Kurum, DOA'nın dönüşüm sürecini gözler önüne serdi
Bakan Murat Kurum, DOA makineleri ile geri dönüşüm sürecini anlattı. 1 Temmuz itibarıyla sistemin günlük ambalaj toplama kapasitesi üç katına çıktı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Depozitosu Olan Ambalajlar sistemi çerçevesinde DOA makinelerine bırakılan ambalajların dönüşüm sürecini paylaştı.

DEPOZİTO SİSTEMİ DEVREDE
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) öncülüğünde yürütülen bu sistem, 1 Temmuz 2026 itibarıyla tüm Türkiye'de uygulanmaya başlayacak. 81 ilde 973 ilçede hizmet vermeye başlayan DOA makineleri, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Bakan Kurum, sanal medya hesabından DOA makinelerine bırakılan içecek ambalajlarının nasıl değerlendirildiğine dair görüntüler paylaştı. Mesajında, "DOA çok sevildi, her iade geleceğimize bir nefes daha oldu," dedi.

GİRDİLERİ AYRIŞTIRILIP GERI KAZANIMA HAZIRLANIYOR
Görüntülerde, iade noktalarından gelen PET ve alüminyum ambalajların türlerine göre ayrıştırılıp preslendiği, cam ambalajların ise özel alanlarda biriktirilerek geri kazanım tesislerine sevke hazır hale getirildiği gösterildi. DOA makinelerinin yanı sıra, işletmelerin kendi bünyelerinde biriktirdiği DOA logolu içecek ambalajları da saha operatörleri tarafından toplanarak bu tesise getiriliyor. Otel, restoran ve kafelerde toplanan ambalajlar, sayma ve doğrulama hattından geçirilerek kayıt altına alınıyor.

GÜNLÜK TOPLAMALAR ARTIYOR
Çevre Mühendisi Mehmet Zorlu, tesisin operasyonel süreçleri hakkında bilgi vererek, günlük ortalama 7 bine yakın ambalajın geri dönüşüme kazandırıldığını belirtti. Zorlu, "1 Temmuz öncesinde günlük 200 kilogram PET ambalaj toplarken, 1 Temmuz sonrasında bu miktarın üç katına çıktığını görüyoruz," şeklinde konuştu. Toplanan ambalajların, TÜÇA aracılığıyla geri kazanım firmalarına ulaştırıldığı ve bu süreç sayesinde doğanın korunmasına önemli katkılar sağlandığı vurgulandı.

Bakmadan Geçme
Atık lastik işleme tesisleri, lastik toplama faaliyetlerine katılacak
Tepebaşı'nda geri dönüşüm noktaları artırılıyor
Muratpaşa'da 10 yılda 25 tonun üzerinde atık ekonomiye kazandırıldı, çevre korundu
Bandırma'da geri dönüşüm deposunda büyük yangın paniği
İzmir'de 'kapıdan kapıya geri dönüşüm' devrimi başlıyor
Muratpaşa'da geri dönüşüm zaferi: Konuksever Mahallesi haziran ayının şampiyonu!
