Orta Doğu’da yaşanan savaş ve güvenlik endişeleri dış turizmde düşüşe yol açarken, bayram tatilinin ara tatille birleşmesi Türkiye’de iç turizmi hareketlendirdi. Özellikle İstanbul’a yakınlığı ve 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin manevi atmosferi nedeniyle tatilcilerin rotası Çanakkale olurken, Antalya ve Bodrum gibi turizm merkezlerinde de rezervasyonlar hızlandı.
Orta Doğu’da yaşanan savaş ve bölgesel gerilimler, uluslararası turizm hareketliliğini doğrudan etkiledi. Birçok yabancı turist güvenlik endişeleri nedeniyle seyahat planlarını ertelemeye veya alternatif rotalara yönelmeye başladı. Bu durum özellikle Türkiye’nin bazı turizm bölgelerinde dış turist sayısında geçici bir durgunluk yaratırken, sektör iç turizme yöneldi.
Ramazan Bayramı tatilinin okullardaki ara tatille birleşmesiyle birlikte ortaya çıkan yaklaşık 10 günlük tatil fırsatı, Türkiye’de iç turizmi yeniden hareketlendirdi. Seyahat acenteleri ve otel işletmeleri, özellikle yerli turistlerin rezervasyonlarında son günlerde ciddi bir artış yaşandığını belirtiyor.
TATİLCİLERİN ROTASI ÇANAKKALE
Bu dönemde en dikkat çeken destinasyonlardan biri ise Çanakkale oldu. 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümüne denk gelen tatil döneminde birçok aile, hem tatil yapmak hem de çocuklarına tarihi ve manevi değerleri yerinde göstermek amacıyla Çanakkale’yi tercih ediyor.
İstanbul ve çevre illerden yoğun ziyaretçi bekleyen Çanakkale’de otellerde doluluk oranlarının hızla arttığı belirtiliyor. Tarihi Gelibolu Yarımadası, Şehitlikler ve anıt alanları, özellikle ailelerin ve öğrencilerin en çok ziyaret etmek istediği noktalar arasında yer alıyor.
ANTALYA VE BODRUM’DA DA HAREKETLİLİK
İç turizmdeki hareketlilik sadece Çanakkale ile sınırlı kalmadı. Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Antalya ve Bodrum da bayram tatili rezervasyonlarında önemli bir artış yaşıyor.
Turizm sektör temsilcileri, özellikle yerli turistlerin kısa süreli tatil planlarında sahil bölgelerine yöneldiğini, Antalya, Bodrum ve Ege kıyılarındaki birçok otelde doluluk oranlarının hızla yükseldiğini belirtiyor.
TARİHİ VE MANEVİ TURİZM ÖNE ÇIKTI
Turizm sektörü temsilcileri, bu yıl tatil planlarında sadece deniz ve eğlence turizminin değil, tarihi ve kültürel turizmin de öne çıktığını vurguluyor. Aileler çocuklarının milli mücadele tarihini yerinde görmesi için Çanakkale’ye büyük ilgi gösterirken, sahil bölgelerinde ise bayram tatili için yoğun rezervasyon yapılıyor.
Uzmanlara göre iç turizmdeki bu hareketlilik, savaşın yarattığı dış turizm boşluğunu kısmen telafi ederken, Türkiye’de manevi, kültürel ve sahil turizminin birlikte canlandığı bir dönem yaşanıyor.




