Dünya

Birçok Ülke Filistin Devleti'ni Tanıdı

BM Genel Kurulu'nda yapılan toplantıda Fransa, Suudi Arabistan, ve birçok ülke Filistin Devleti'ni tanıdı. Bu karar, iki devletli çözüm için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor ve Gazze'deki insani krize dikkat çekiyor.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
Birçok Ülke Filistin Devleti'ni Tanıdı

BM Genel Kurulu’nda düzenlenen yüksek düzeyli uluslararası konferansta, birçok ülke Filistin’i devlet olarak tanıma kararı aldı. Bu karar, Filistin Sorununun Barışçıl Çözümü ve İki Devletli Çözümün Uygulanması için yapılan toplantıda alındı.

FRANSA VE DİĞER ÜLKELERİN DESTEĞİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, toplantıda yaptığı konuşmada, Orta Doğu'da barışın uzun süre imkansız hale gelmesinden korkmak için haklı nedenler olduğunu belirterek, iki devletli çözüm için her şeyin yapılması gerektiğini vurguladı ve Fransa'nın Filistin Devleti'ni tanıdığını açıkladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan El Suud da adil ve kalıcı bir barışa ulaşmanın tek yolunun iki devletli çözüm olduğunu vurgulayarak, Filistin Devleti'ni tanıyan ülkelere teşekkür etti ve diğer ülkelere de benzer bir adım atmaları çağrısında bulundu.

BM GENEL SEKRETERİ'NDEN UYARI

BM Genel Sekreteri Antnio Guterres, Gazze'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek, iki devletli çözümün önemini vurguladı ve bölgedeki mevcut durumu ahlaki, yasal ve siyasi olarak tahammül edilemez olarak niteledi. BM Genel Kurul Başkanı Annalena Baerbock da, hem Filistin hem de İsrail'in gelecek nesillerinin barış, güvenlik ve onur içinde yaşamasını sağlamanın tek yolunun iki devletli çözüm olduğunu söyledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise, tarihi New York Deklarasyonu'nun insani felaketi ve işgali sona erdirme yolunda geri dönüşü olmayan bir yolun başlangıcını işaret ettiğini belirtti. Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, Gazze’de yaşanan insani krize dikkat çekerek bölgeye insani yardım erişimine izin verme, rehineleri serbest bırakma ve derhal ateşkes çağrısında bulundu ve Filistin Devleti'ni tüm haklara sahip egemen bir devlet olarak tanıdıklarını açıkladı. Monako Prensi II. Albert, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Kanada Başbakanı Mark Carney, Belçika Başbakanı Bart De Wever, Lüksemburg Başbakanı Luc Frieden, Malta Başbakanı Robert Abela, İngiltere Dışişleri Bakanı Yvette Cooper ve Andorra Dışişleri Bakanı Imma Tor Faus da Filistin Devleti'ni tanıma kararlarını açıkladılar.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

Birçok ülkenin Filistin Devleti'ni tanıması, iki devletli çözümün önemini bir kez daha ortaya koydu. Konuşmacılar, Gazze'deki insani krize dikkat çekerek, kalıcı barış için iki devletli çözümün gerekliliğini vurguladılar. Kararların, Filistin halkı için adaleti sağlama ve yasal tarihi haklarını gözetme iradesini yansıttığı belirtildi.

Bu Yazıyı Paylaş