Gündem

Birleşik Kamu-İş: Gıda fiyatları temmuzda yine yükseldi

Birleşik Kamu-İş, gıda fiyatlarının temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,6 arttığını ve yıllık gıda enflasyonunun yüzde 60,9'a ulaştığını açıkladı.
ANKA
ANKA
1 dk Sesli Dinle 0
Birleşik Kamu-İş: Gıda fiyatları temmuzda yine yükseldi

(ANKARA) - Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMUAR'ın Temmuz 2026 Gıda Fiyatları Endeksi'ne göre, gıda fiyatları temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6 arttı. Bu artış, gıda enflasyonunu yılın yedi ayında yüzde 37, son bir yılda ise yüzde 60,9 seviyesine çıkardı.

ALIM GÜCÜ ERİYOR

Raporda, gıda fiyatlarındaki artışın ücretlilerin alım gücünü erittiği ve açlık riskini artırdığı vurgulandı. KAMUAR, halkın en çok tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan sepet üzerinden hazırladığı Temmuz 2026 Gıda Fiyatları Endeksi'ni yayımladı. Haziran ayında yüzde 1,9 artan fiyatlar, temmuzda da yükselişini sürdürerek yüzde 1,6 oranında artış gösterdi. Gıda fiyatlarındaki bu kesintisiz artış serisi tam 74 aya ulaştı.

SEBZE FİYATLARINDAKİ ARTILIŞ DİKKAT ÇEKİYOR

Rapora göre, yılın yedi ayında gıda fiyatlarındaki toplam artış yüzde 37 olurken, yıllık gıda enflasyonu yüzde 60,9 olarak gerçekleşti. Temmuz ayında sebze fiyatları ortalama yüzde 21,8 artarken, meyve fiyatları yüzde 3,9 geriledi. Ayrıca, et ve balık grubunda yüzde 2,8’lik bir düşüş yaşandı. Raporda, Ocak-Temmuz döneminde sebze fiyatlarının yüzde 99, meyve fiyatlarının ise yüzde 54,6 arttığı belirtildi. Yıllık dönemde sebze fiyatları yüzde 171,8 artarken, meyve fiyatları yüzde 58,1 oranında zamlandı.

Bu Yazıyı Paylaş