Bolat: Bulgaristan sınırındaki 600 tırın geçişi durduruldu
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İran’a giden 600 tırın sahipsiz kalmaması için Bulgaristan sınırındaki geçişlerin durdurulduğunu ve bu konuda düzenleme yapılacağını açıkladı.

Bulgaristan sınırında bekleyen 600 tırın geçişi, İran’ın daha önce bu araçları kabul etmemesi ve tırların Türkiye’de sahipsiz kalması nedeniyle durduruldu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Bu tırların gittiği yer normal olarak İran. Daha önce de bir durum yaşandı, İran devleti bu tırları kabul etmedi. Türkiye topraklarında kalan yüzlerce tır tasfiyeye gitmek zorunda kalıyor çünkü sahipsiz hale geliyor. Şoförler de tırları bırakıp gidiyorlar. Bu noktada ülkemizde sahipsiz tır olmaması açısından Bulgaristan bizden, İran da bizden bunu talep etti. Geçişlerini bu anlamda durdurduk. Bu konuda düzenleme yapacağız” dedi. AK Parti Samsun Milletvekili ve Komisyon Başkanı Mehmet Muş’un başkanlığındaki TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2027 Yılı Ticaret Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşların bütçeleri, kesin hesapları ve Sayıştay raporları görüşüldü. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bolat, 21 sayfa not aldığını ve sorulara ilgili ekiplerle çalıştıktan sonra yazılı yanıt vereceklerini söyledi. Ticaret Bakanlığı, Helal Akreditasyon Kurumu ve Rekabet Kurumu’nun bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları oylanarak kabul edildi.

Denetimler ve kadın kooperatiflerine destek
Bolat, iç ticaret, tüketicinin korunması, ürün güvenliği ve piyasa gözetimi düzenlemelerinin piyasalarda istikrar sağladığını savundu. Fahiş fiyat denetimlerinin sürdüğünü, denetim kadrolarını Maliye Bakanlığından alınan kadrolarla artırmaya çalıştıklarını belirtti. Kesilen cezaların tahsilat için Maliye Bakanlığına gönderildiğini, kamu alacaklarının takibi kurallarının uygulandığını ve peşin ödemeleri teşvik eden düzenlemelerin bulunduğunu kaydetti. Kadın kooperatiflerine 2021’den bu yana yatırım, istihdam ve fuarlara katılım için hibe verildiğini aktaran Bolat, e-ticaret firmalarının ilk altı ay komisyon almaması, sonraki dönemde komisyonu yüzde 1 ile sınırlaması şartının getirildiğini söyledi. Marketlerin de raflarında kadın kooperatiflerinin ürünlerine en az yüzde 1 oranında yer vermesi gerekiyor. Limon, narenciye ve zeytinyağında üretim, stok ve tüketimin Tarım ve Orman Bakanlığı ile Gıda Komitesi tarafından izlendiğini belirten Bolat, ihracat kısıtlaması yerine öncelikle ithalat düzenlemelerinin değerlendirildiğini; üreticilere destek verildiğini ve kamu kurumlarının ihtiyaç fazlası ürünleri satın almasının teşvik edildiğini ifade etti.

İhracat hedefi ve gümrük kapıları
“500 milyar dolarlık ihracat hedefi”nin 2011’de dünya ticaretindeki büyüme beklentilerine göre belirlendiğini söyleyen Bolat, sonrasında yaşanan küresel krizler, COVID-19 salgını ve savaşların ticareti olumsuz etkilediğini dile getirdi. Hizmet ihracatının da hedef kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten Bolat, Suudi Arabistan ile imzalanan Transit Vize Anlaşması’yla Körfez ülkelerine ihracatın arttığını ve savaşın ilk iki ayında yaşanan ihracat kaybının sonraki aylarda telafi edilmeye başlandığını söyledi. Esnaf ve çiftçi borçlarının yapılandırılma süresinin uzatıldığını aktaran Bolat, faizlerin düşürülmesi için Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda girişimlerin süreceğini belirtti. Market kasiyerleriyle ilgili konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşeceğini, Antalya’da ikinci serbest bölge kurulması talebini de ilgili yetkililerle ele alacağını kaydetti. Cilvegözü’nde yenileme yapıldığını ve tır parkı kurulduğunu, Yayladağı Gümrük Kapısı’nın modernleştirildiğini, Öncüpınar Gümrük Kapısı’ndaki çalışmaların tamamlandığını belirten Bolat, Nusaybin’in açılması için Türkiye’nin istekli olduğunu ancak Suriye’nin de hazır olması gerektiğini söyledi. İki ay önce Suriye Gümrük Bakanı’nın Nusaybin için yıl sonuna kadar hazır olmayı planladıklarını bildirdiğini, Mürşitpınar içinse daha ileri bir tarih verildiğini aktardı. Ceylanpınar Gümrük Kapısı’nın kapatılmasına Suriye’nin karar verdiğini, Türkiye’nin girişimleriyle Suriye sınırındaki altı gümrük kapısının açık tutulduğunu, Akçakale’de yenileme ve genişletme çalışmaları yapıldığını, Esendere’nin kapasitesinin artırıldığını söyledi. Bolat, Suriye tarafının altyapı ve personel hazırlayamadığı, gümrük kapısını gece kapattığı durumlarda Türkiye’nin uyarı ve ikna girişimlerinde bulunduğunu belirtti. Van’daki Kapıköy’den Türk tırlarının geçen hafta İran’a gitmeye başladığını, Gürbulak’ta kapasitenin artırıldığını ve az miktarda inşaat işinin kaldığını kaydetti. İran Maliye ve Ekonomi Bakanı’yla iki gün önce İstanbul’da görüştüğünü söyleyen Bolat, Esendere’nin karşısındaki Urumiye ve Kapıköy’ün karşısındaki Razi’de yollar yapılmadığı için tır geçişlerinin aksadığını, bu çalışmaların ilerlediğini ifade etti. Bolat, Nusaybin’de Türkiye tarafının hazır olduğunu, karşı tarafta ise gerekli hazırlıkların tamamlanmadığını söyledi. Kapının açılmasıyla Suriye ve Irak’a geçiş sağlanacağını belirten Bolat, Irak’a ihracatın düzelmeye başladığını, Kuzey Irak ile Bağdat yönetiminin gümrük vergilerinin paylaşılması konusunda uzlaştığını aktardı. Türk mallarının kalite, marka değeri ve teknoloji açısından dünya genelinde olumlu imaja sahip olduğunu ifade eden Bolat, savunma sanayisi ihracatının bu yıl 11,5-12 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini; Türkiye’nin makine ve otomotiv sektörlerinde güçlü konuma ulaştığını söyledi. “Made in EU” düzenlemesinde bazı üretici ülkelerin ikircikli davrandığını da belirtti.
Bakmadan Geçme
Bolat: İİT ülkelerinin ihracattaki payı 2028'de yüzde 30
Bakan Bolat: Turunçgil ticareti için paydaşlarla istişare ettik
Bolat ile Tugay İzmir'in ticaret gündemini görüştü
Türkiye ham çelik üretiminde Avrupa'da ilk, dünyada yedinci
Ticaret Bakanı Bolat, Brüksel'de iş dünyasıyla buluştu
Bakan Bolat, İsrail Savunma Bakanı'nın açıklamalarını kınadı
