Çine'de dört gün süren yangının ardından afet bölgesi tartışması alevlendi: Süleyman Bülbül'den Bakan Yumaklı'ya kritik sorular
Çine'deki orman yangınının ardından YENİ Parti Milletvekili Süleyman Bülbül, bölgenin afet bölgesi ilan edilip edilmeyeceğini ve zararların karşılanıp karşılanmayacağını sordu.

Aydın'ın Çine ilçesinde dört gün boyunca kontrol altına alınamayan orman yangını, bölgede adeta yıkıma yol açtı. YENİ Parti Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, bu büyük felaketin ardından sessiz kalmayarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya bir soru önergesi sundu. Bülbül, yangının yol açtığı tahribatın boyutunu ve bölge halkının yaşadığı derin kayıpları TBMM'ye taşıdı.
AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ MÜMKÜN MÜ?
Milletvekili Bülbül, soru önergesinin gerekçesinde, Çine'nin Kavşit Mahallesi Madran Dağı bölgesinde çıkan yangının konutlar, araçlar, hayvan varlığı ve ormanlık alanlarda ciddi zararlara yol açtığını vurguladı. Bölge halkının hem maddi hem de manevi olarak büyük kayıplar yaşadığını, tarımsal üretimin, hayvancılığın ve doğal yaşamın olumsuz etkilendiğini belirtti. Son dönemde artan afetlerin vatandaşların ekonomik yükünü daha da ağırlaştırdığını hatırlatan Bülbül, "Çine ilçesinin 'afet bölgesi' ilan edilmesine yönelik talepler kamuoyunda giderek artmaktadır." diyerek, bu taleplerin karşılanıp karşılanmayacağı konusundaki belirsizliğe dikkat çekti.
MADDİ KAYIPLAR KARŞILANACAK MI? KORUNMAYA YÖNELİK ADIMLAR ATILACAK MI?
Bülbül, Bakan Yumaklı'ya yönelttiği sorularla yangının boyutunu ve alınacak önlemleri netleştirmeyi amaçlıyor. Kaç hektar ormanlık alanın zarar gördüğü, etkilenen yerleşim yeri sayısı, konut, araç, tarım alanı ve hayvan varlığına ilişkin zarar tespit verileri gibi kritik soruların yanı sıra, üreticilere yönelik hibe, kredi veya benzeri mali desteklerin planlanıp planlanmadığını sordu. Ayrıca, yangından etkilenen vatandaşların maddi kayıplarının karşılanıp karşılanmayacağını ve tekrarlayan orman yangınlarının önlenmesine yönelik özel bir eylem planı olup olmadığını da öğrenmek istedi. En çarpıcı sorusu ise, "Çine ilçesinin veya yangından etkilenen bölgelerin ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ kapsamına alınmasına ilişkin Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma bulunmakta mıdır?" oldu.
Bakmadan Geçme
Kozan’daki orman yangını, 3. gününde 2 ilçeye yayıldı
Kumluca yangını şüphelisi tutuklandı
Kütahya'nın Domaniç ilçesinde orman yangını kontrol altına alındı
Aksu yangını ikinci günde devam ediyor
Aksu orman yangını 67,5 saat sonra kontrol altına alındı
Antalya, Kayseri ve Adana'daki orman yangınları kontrol altında
