Enflasyonda son durum ne? Mayıs rakamları açıklandı: Yıllık yüzde 32,61
TÜİK'in mayıs ayı enflasyon verilerine göre, tüketici fiyatları aylık %1,71, yıllık ise %32,61 arttı. Kira artış oranı %32,24'e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merakla beklenen mayıs ayı enflasyon rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre, tüketici fiyat endeksi mayıs ayında aylık bazda yüzde 1,71'lik bir artış gösterirken, yıllık enflasyon ise yüzde 32,61 olarak kaydedildi. Bu rakamlar, vatandaşların alım gücü üzerindeki baskının devam ettiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
GIDA VE ULAŞTIRMADA YÜZDE 30'UN ÜZERİNDE ARTIŞ
Detaylı incelemeler, enflasyonun farklı sektörlerdeki yansımalarını da ortaya koyuyor. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık bazda yüzde 34,86'lık bir artış yaşanırken, ulaştırma sektörü de yüzde 34,29'luk bir yükselişle dikkat çekiyor. Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ise yüzde 45,59 ile en çok zamlanan kalemlerden biri oldu. Bu artışların toplam enflasyona katkısı da oldukça önemli; gıda ve alkolsüz içecekler 8,60, ulaştırma 5,63 ve konut grubu ise 6,07 yüzde puanlık bir paya sahip. Aylık bazda ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,48'lik bir azalış görülse de, ulaştırma ve konut gruplarındaki artışlar bu düşüşü telafi etti. Ulaştırma sektörü aylık yüzde 2,03, konut grubu ise yüzde 2,28'lik artışlarla öne çıktı. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, endekste yer alan 174 alt sınıftan sadece 28'inde düşüş yaşanırken, 137 alt sınıfın endeksinde artış gerçekleşti.
KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 32,24'E ULAŞTI
Enflasyon rakamlarının en çok merak edilen sonuçlarından biri de kira artış oranları oldu. Tüketici enflasyonunun 12 aylık ortalaması baz alınarak hesaplanan kira artış oranı yüzde 32,24 olarak belirlendi. Bu oranla birlikte, haziran ayında ev ve iş yeri kiralarında bu orana kadar zam yapılabilecek. Öte yandan, yurt içi üretici fiyat endeksi de mayıs ayında aylık yüzde 2,75, yıllık ise yüzde 28,93'lük bir artış gösterdi.
Bakmadan Geçme
Cevdet Yılmaz: Orta Doğu'daki savaşın enflasyona etkisi 7 puan olabilir
İmamoğlu’ndan Türkiye’nin 10 yıllık ekonomik ve özgürlük raporu
Merkez Bankası başkanı: Dezenflasyon sürecek
Bayramoğlu'ndan Şimşek'e fon krizi tepkisi
Üretici enflasyonu tüketiciyi geçti! Maliyet baskısı dezenflasyonu tehdit ediyor
Hekim Birliği, eylül ayı enflasyonunu değerlendirdi
