Siyaset

Ev Kedisi Sanılmıştı: Yıllar Sonra Yeni Yaban Kedisi Türü Keşfedildi

Bolivya'da 2017'de sokağa terk edilmiş ev kedisi sanılarak kurtarılan "Tigrino", genetik testlerin ardından bilim dünyasını heyecanlandırdı. Yavrunun "Leopardus tilcayo" adıyla yeni bir tür olduğu ortaya çıktı.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
Ev Kedisi Sanılmıştı: Yıllar Sonra Yeni Yaban Kedisi Türü Keşfedildi

Bolivya’nın biyoçeşitlilik bakımından zengin Yungas bölgesinde 2017 yılında yağmur altında, çamura bulanmış halde bulunan ve ilk anda terk edilmiş sıradan bir ev kedisi sanılan yavru, yıllar sonra bilim tarihine geçen bir keşfin simgesi oldu. "Tigrino" adı verilen sevimli yavru, kurtarıldıktan sonra Senda Verde Yaban Hayatı Barınağı’na götürüldü.

Barınak uzmanları, büyüdükçe Güney Amerika’daki bilinen yaban kedilerinden farklı fiziksel ve davranışsal özellikler sergileyen Tigrino’yu mercek altına aldı.

DNA Analizleri Gerçeği Ortaya Çıkardı

Bolivyalı biyolog Paola Nogales-Ascarrunz liderliğindeki uluslararası bilim ekibi, Güney Amerika'nın dört bir yanından toplanan 38 farklı kedigil DNA örneğini karşılaştırmalı analize tabi tuttu. Eylül 2026 tarihinde dünyaca ünlü bilim dergisi Current Biology’de yayımlanan araştırma sonuçları, Tigrino’nun evrimsel olarak tamamen ayrı bir soya ait yeni bir tür olduğunu kanıtladı.

Bilim literatürüne Leopardus tilcayo adıyla kazandırılan bu kedi, bölgede yaklaşık 100 yıldır canlı olarak tanımlanan ilk yeni vahşi kedi türü olma unvanını kazandı.

Boyu 46 Santim, Ağırlığı 1,4 Kilogram

Görünümüyle minyatür bir leoparı andıran Leopardus tilcayo türünün öne çıkan fiziksel özellikleri şöyle:

Boyut ve Ağırlık: Yaklaşık 46 santimetre uzunluğunda ve sadece 1,4 kilogram ağırlığında.

Kürk Yapısı: Açık kahverengi kürkünün üzerinde belirgin koyu benekler ve rozet desenleri taşıyor.

Habitatı: Bolivya And Dağları’nın doğu yamaçlarındaki yüksek rakımlı Yungas sis ormanları.

Ancak bilim insanları, tarım alanlarının genişlemesi, ormansızlaşma, yangınlar ve madencilik faaliyetleri nedeniyle türün doğal yaşam alanının ciddi tehdit altında olduğu konusunda uyarıyor.

Doğaya Dönemeyecek: Yaşamını Barınakta Sürdürecek

Genetik bilimine büyük katkı sağlayan Tigrino'nun yeniden vahşi doğaya salınması planlanmıyor. Bebeklikten itibaren insan gözetiminde büyüyen ve koruma altında yaşayan hayvanın vahşi doğada avlanma ve hayatta kalma reflekslerini geliştiremediği belirtildi. Tigrino, yaşamının geri kalanını Senda Verde Barınağı'nda uzman bakımı altında geçirecek.

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş