Gıda zehirlenmelerine karşı uzman uyarısı: Tarladan çatala süreç kökünden değişmeli!
Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, artan gıda zehirlenmeleriyle ilgili tarladan çatala kadar olan sürecin doğru yönetilmesi gerektiğini belirtti. Tüketicilere market alışverişinden saklama koşullarına kadar kritik uyarılarda bulunan Çopur, sokak le

Türkiye'de artan gıda zehirlenmeleri vakaları, besin güvenliği konusunu yeniden gündeme getirirken, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur (66), tüketicilere kritik uyarılarda bulundu. Gıdanın tarladan sofraya uzanan sürecinin doğru yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Çopur, "Gıda ürünlerinde tarladan çatala kadar olan süreç iyi yönetilmelidir. Tüketici öncelikle satın alma sürecini doğru yönetmelidir" dedi.

İKİ BAŞLIK ALTINDA GIDA ZEHİRLENMELERİ
Gıda zehirlenmelerinin temel olarak mikrobiyolojik ve kimyasal tehlikelerden kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Çopur, mikrobiyolojik tehlikelerin patojen bakteriler ve toksin üreten mikroorganizmalardan, kimyasal tehlikelerin ise tarım ilaçları, ağır metaller ve deterjan kullanımından doğduğunu açıkladı. Ham maddenin enfekte gelmesi, ön işlemlerin yetersizliği ve özellikle yaz aylarında sıcaklık ile sürenin doğru yönetilememesi gibi faktörlerin mikrobiyolojik riskleri artırdığını ifade etti.

'DONUK ÜRÜNLER EN SON ALINMALI'
Tüketicilerin market alışverişinde dikkat etmesi gereken noktaları sıralayan Prof. Dr. Çopur, et, tavuk, şarküteri ve dondurulmuş gıdaların alışverişin en son aşamasında alınması gerektiğini söyledi. Ürünlerin etiket bilgilerinin, son kullanma ve tavsiye edilen tüketim tarihlerinin kontrol edilmesinin önemine değinen Çopur, miktarların ihtiyaca göre belirlenmesini ve özellikle donuk ürünlerin kullanıldıkça alınmasını tavsiye etti. Saklama koşullarına da dikkat çeken Çopur, soğuk yiyeceklerin 5 derece civarında, sıcak yiyeceklerin ise 65 derecenin üzerinde muhafaza edilmesi gerektiğini ve pişmiş gıdaların ortam sıcaklığında 2-3 saatten fazla bekletilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, doğadan mantar veya bitki toplamanın uzmanlık gerektirdiğini ve bu tür ürünlerin güvenilir yerlerden alınması gerektiğini belirtti.

'SOKAK LEZZETLERİ VE ETİKETSİZ 'EL YAPIMI' TUZAĞINA DİKKAT EDİLMELİ'
Sokak lezzetleri ve etiketsiz 'el yapımı' ürünler konusunda da uyarıda bulunan Prof. Dr. Çopur, bu tür ürünlerin kontrolsüz olabileceğini ve gıda mühendisliği prensiplerine uygun üretilmediğinde zehirlenmelere yol açabileceğini söyledi. Tüketicinin bilgilendirilme hakkına dikkat çekerek, etiket bilgisi olmayan ürünlerden uzak durulması gerektiğini ifade etti. Zehirlenme belirtileri görüldüğünde yoğurt gibi çözümler yerine derhal bir hekime başvurulması gerektiğini belirten Çopur, bağışıklık sisteminin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini ve özellikle çocuklarda etkilerin daha hızlı olabileceğini hatırlattı. Son olarak, herkesin kendi yemediğini başkasına yedirmemesi gerektiğini ve sağlıklı gıdaya erişimin temel bir hak olduğunu vurguladı.
Bakmadan Geçme
Avrupa'ya ihraç edilen ürünlerde denetimler sorgulandı
Gıda denetimlerinde skandal: 9 üründe tek tırnaklı et tespit edildi
Soframız zehirleniyor mu? Türkiye'den AB'ye giden ürünlerde 'ciddi risk' alarmı!
CHP'li Orhan Sarıbal: Tarımda sorunlar büyüyor, gıda güvenliği tehlikede
CHP'li Orhan Sarıbal: 'Tarım, ülkenin gıda meselesidir
İstanbul'da dışarıda yenilen gıdaya güven sıfıra yakın: Yüzde 51'i 'zehirlenirim' diye endişeli
