Dünya

İsrail’de şok işkence sızıntısı: Askeri başsavcı istifa etti!

İsrail'de işkence görüntülerinin sızması sonrası Askeri Başsavcı Yifat Tomer-Yerushalmi istifa etti. Olay, siyasi tartışmaları da alevlendirdi.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
1 dk Sesli Dinle 0
İsrail’de şok işkence sızıntısı: Askeri başsavcı istifa etti!

İsrail, Filistinli tutuklulara yönelik işkence görüntülerinin sızdırılmasıyla sarsıldı. Sde Teiman askeri hapishanesinde bir Filistinli tutuklunun cinsel işkenceye maruz kaldığına dair görüntülerin basına ulaşmasının ardından, İsrail ordusu Askeri Başsavcısı Yifat Tomer-Yerushalmi, Cuma günü istifa etti.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Tomer-Yerushalmi, istifasını, aşırı sağcı bakanların hedef göstermesi ve siyasi baskılar nedeniyle aldığını ifade etti. Daha sonra kayıplara karıştığı bildirilen Tomer-Yerushalmi, Pazar günü bulundu ve IDF Başsavcısı Matan Solomosh ile birlikte gözaltına alındı. Gözaltı süresi Çarşamba gününe kadar uzatıldı. Polis, soruşturma çerçevesinde şu ana kadar 5 şüpheli hakkında inceleme yaptığını açıkladı.

POLİTİK İKİYÜZLÜLÜK

Olay, ülkedeki siyasi ayrımları da gün yüzüne çıkardı. Filistinli tutuklulara şiddet uygulayan askerlerin soruşturmanın sona erdirilmesini talep etmesi, Netanyahu yönetimindeki aşırı sağcı siyasetçilerin de askerleri desteklemesiyle birleşti. Tomer-Yerushalmi’nin istifası sonrası yeni bir atama konusundaki görüş ayrılıkları da dikkat çekti. Başbakan Netanyahu, sızdırılan görüntüleri en şiddetli kara propaganda saldırısı olarak nitelendirerek bağımsız bir soruşturma çağrısında bulundu.

Bu Yazıyı Paylaş