İtalya, Gazze Barış Kurulu imza töreninden hukuki gerekçelerle çekildi
İtalya Başbakanı Meloni, Gazze Barış Kurulu tüzüğünün İtalyan Anayasası ile uyumsuz olması nedeniyle imza törenine katılamayacaklarını açıkladı, ancak işbirliği isteğini sürdürüyor.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ABD Başkanı Donald Trump'ın öncülüğündeki Gazze Barış Kurulu tüzüğünün İtalyan Anayasası ile uyumsuzluklar içermesi nedeniyle bugünkü imza törenine katılamayacaklarını açıkladı. Meloni, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, İtalya'nın Orta Doğu barış sürecinde kritik bir rol oynayabileceğini ve girişime dahil olmaya istekli olduğunu vurguladı.
ANAYASAL UYUMSUZLUKLAR ENGELLEDİ
Meloni, kurul tüzüğünde yapılan incelemeler sonucunda bazı unsurların İtalyan Anayasası ile çeliştiğini belirterek, bu hukuki pürüzlerin imza atmalarını engellediğini ifade etti. Özellikle Anayasa'nın 11'inci maddesine atıfta bulunan Meloni, bu maddenin egemenlik haklarının devrine ancak devletlerarası eşit şartlar altında izin verdiğini, mevcut tüzüğün ise bu ilkeyle uyum sağlamayabileceğini kaydetti.
İŞBİRLİĞİ İSTEĞİ VE ZAMAN İHTİYACI
İtalya Başbakanı, niyetlerinin değişmediğini ancak gerekli hukuki çalışmaların tamamlanması için zamana ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Ayrıca, kurulun Birleşmiş Milletler'in yerini alacağı yönündeki endişelere katılmadığını, yapının BM kararları zemininde oluşturulduğunu savunarak, İtalya veya Avrupa'nın böyle bir mekanizmanın dışında kalmasının stratejik açıdan mantıklı olmayacağını tekrarladı.
Bakmadan Geçme
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Roma'da İtalyan yetkililerle görüştü
Meloni, Erdoğan'a tebrik mesajı için teşekkür etti
Meloni, Erdoğan'ın tebrik mesajına yanıt verdi
Son Dakika: İtalya, İspanya ile Serbest Dolaşımı Askıya Aldı!
İtalya'dan İran'a net yanıt: ABD'ye üslerimizi kullandırmadık
Infantino’dan İtalya’ya Olay Gönderme: "Bu Sefer de Gelemezseniz..."
