Kılıçdaroğlu’ndan CHP’de Kurultay Resti: “Partiyi Hırsızlardan Temizlemeden Kurultaya Gitmem”
“Mutlak butlan” kararı sonrası CHP Genel Başkanlığı görevine dönen Kemal Kılıçdaroğlu, kurultay baskılarına kapıyı kapattı. Parti içinde “arınma” süreci başlatacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, önceki yönetime yönelik ağır suçlamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu’ndan CHP’de Kurultay Resti: “Partiyi Hırsızlardan Temizlemeden Kurultaya Gitmem”
Kılıçdaroğlu’ndan Kurultay Çağrılarına Net Yanıt
CHP'de "mutlak butlan" kararının ardından yeniden genel başkanlık görevine dönen Kemal Kılıçdaroğlu, parti içinde yükselen olağanüstü kurultay taleplerine karşı çıktı. Gazeteci Muharrem Sarıkaya'nın Yetkin Report'ta yayımlanan yazısına göre Kılıçdaroğlu, yakın çevresine yaptığı değerlendirmelerde önceliğinin kurultay değil, parti içinde kapsamlı bir "arınma süreci" olduğunu söyledi.
Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarında, kurultay sürecinden önce parti içindeki usulsüzlük iddialarının araştırılması gerektiği vurgusu öne çıktı.
“Delege Alıp Satan İnsanlara Partiyi Teslim Etmeyeceğim”
Kılıçdaroğlu, mevcut şartlarda kurultay yapılmasının CHP açısından doğru olmayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Kurultaya gitmeyeceğim demiyorum. Ancak tedbir kararı devam ettiği sürece bu şartlarda kurultaya gidilemez. Mahkeme kararında para karşılığı delege alıp sattığı belirtilen 8 kişinin adı yer alıyor. Parayı alanlar da bunu kabul ediyor. Eğer partiyi yeniden bu insanların eline bırakırsak, para karşılığı delege ticareti yapanların kurduğu düzene teslim etmiş oluruz. O zaman arınmayı nasıl sağlayacağız? Toplum başlangıçta tepki gösterebilir. Ancak tepki var diye temizlenme sürecinden vazgeçemeyiz. Temiz olmayan insanları partide tutmanın hiçbir anlamı yok. Ben bu yapıyı tamamen temizlemekte kararlıyım.”
Önceki Yönetime Ağır Suçlamalar
Kılıçdaroğlu, önceki yönetim döneminde görev alan bazı isimlerin mal varlıklarına ilişkin dikkat çekici iddialar ortaya attı. Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) bazı incelemeler yürüttüğünü öne süren Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Önceki yönetimin yanında bulunan bazı isimlerin kısa sürede nasıl büyük servet sahibi olduklarına bakmak gerekiyor. Savcılık yakın çevrelerinin mal varlıklarının da araştırılması için MASAK’tan inceleme talep etti. Kim hangi villayı nasıl aldı, hangi gelirle bu servet oluştu, bunların tamamı ortaya çıkacak. Dijital çağda bu bilgilerin gizli kalması mümkün değil. Kısa süre içinde tüm detaylar açıklığa kavuşacaktır.”
“700 Milyon Lira Neden Aktarıldı?”
Kılıçdaroğlu'nun en dikkat çeken iddialarından biri de CHP kaynaklarının kullanımıyla ilgili oldu.
“Partiden bir şirkete yaklaşık 700 milyon lira aktarıldığı iddiası var. Sayın Özgür Özel’e bunun neden yapıldığını soracağım. Servet artışlarının kaynağı açıklanamayan kişilerden bahsediyoruz. Muhasebe ofisinin yanması gibi olayların da açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bir şirketin muhasebe kayıtlarının bulunduğu ofis neden yanar? Bu soruların cevapları kamuoyuna verilmek zorunda.”
Mansur Yavaş ve Vahap Seçer Görüşmesini Anlattı
Kılıçdaroğlu, mahkeme kararından önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eski CHP Milletvekili Engin Özkoç ile görüştüğünü söyledi.
Görüşmede kendisine “mutlak butlan kararı çıkarsa görevi kabul etmeme” önerisinin iletildiğini belirten Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Karardan önce bana gelip, ‘Mutlak butlan çıkarsa görevi kabul etmeyin’ dediler. Ben de çağrı heyeti kurulacaksa bunun içinde yer almayacağımı söyledim. Ancak mahkeme kararıyla genel başkanlık görevine dönmem yönünde bir hüküm çıkarsa bunu kabul etmek zorunda olduğumu ifade ettim. Çünkü kabul etmediğim takdirde ortaya çıkacak tablo çok daha ağır sonuçlar doğurabilirdi. Partinin tamamen kişilerin kontrolüne bırakılmasına izin veremezdim. Söylediğim gibi davrandım.”
“Özgür Özel Arınma Sürecine Mesafeli Duruyor”
Kılıçdaroğlu, kararın ardından Özgür Özel ile iletişime geçtiğini de açıkladı.
“Kararın açıklandığı gün kendisini aradım. Gel birlikte çözüm üretelim dedim. Ancak olumlu bir yaklaşım görmedim. Bana göre Sayın Özgür Özel, partide ihtiyaç duyulan arınma sürecini kabul etmekten kaçınıyor.”
Kılıçdaroğlu ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dolaylı temas kurduğu yönündeki eleştirilere de yanıt verdi.
“Beni Erdoğan ile müzakere etmekle suçlayanlar oluyor. Oysa Bülent Arınç üzerinden Erdoğan ile diyalog arayışına giren tarafın kendileri olduğunu düşünüyorum. Ben her zaman müzakere değil, mücadele gerektiğini savundum. Erdoğan’ın kontrolüne girmem söz konusu olamaz.”
“Belgeleri Açıklayacağım”
Kılıçdaroğlu, kurultay sürecinin uzun yıllara yayılmayacağını ancak önceliğinin parti içindeki iddiaların araştırılması olduğunu belirtti.
Yakın zamanda elindeki belgeleri kamuoyuyla paylaşacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarıyla ilişkilendirdiği isimlerin parti üyeliği ve görevlerinin yeniden değerlendirilmesi için girişimlerde bulunacağını ifade etti.
Bakmadan Geçme
Kılıçdaroğlu, erken seçim hakkında olumsuz görüş bildirdi
CHP'den fon düzenlemesine tepki: Bağımsız komisyon kurulacak
CHP'de 3 isim disipline sevk edildi
CHP, İBB ve Tarsus Belediye Başkanını disipline sevk etti
CHP'li Türeli: Sermaye piyasası kurumları çöküşte
CHP'li Türeli, yatırım fonları tasfiyesine eleştiride bulundu
