KKTC Başbakanı Üstel'den Rum liderine sert uyarı: "Adada iki ayrı halk, iki ayrı devlet var!
KKTC Başbakanı Üstel, Rum lideri Hristodulidis'e sert tepki göstererek, 'istediğim anlaşmayı yaparım' anlayışının hukuki dayanağı olmadığını ve adayı tehlikeye attığını belirtti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis'in tek taraflı anlaşma yapma yönündeki söylemlerine sert tepki gösterdi. Üstel, Hristodulidis'in "istediğim ülkeyle istediğim anlaşmayı yaparım" anlayışının hukuki hiçbir dayanağı olmadığını vurgulayarak, bu tür adımların adayı tehlikeye attığını belirtti.
Rum Liderliğinin Gerçekleri Kabul Etmeme Tavrı
Üstel, Hristodulidis'in Fransa ve diğer yabancı devletlerle yaptığı askeri anlaşmalara yönelik eleştirilerine verdiği yanıtın, Rum tarafının adadaki siyasi ve hukuki gerçekleri kabullenmekten ne denli uzak olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti. Hristodulidis'in "Avrupa Birliği üyesi bir devletiz ve anlaşmalar imzalamaya devam edeceğiz" şeklindeki açıklamalarının, Kıbrıs Türk halkının kurucu ortaklık haklarını ve siyasi eşitliğini yok sayan bir zihniyetin devamı olduğunu belirten Üstel, 1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin eşit ortaklık temelinde tesis edildiğini hatırlattı. Ancak Rum tarafının 1963'te Kıbrıs Türk halkını devlet kurumlarından dışlayarak bu ortaklık düzenini gasp ettiğini ve tek meşru otorite gibi davrandığını söyledi.
Adanın Güvenliğini Tehdit Eden Savunma Anlaşmaları
KKTC Başbakanı, GKRY'nin Fransa ile yaptığı savunma anlaşmaları, yabancı askeri varlığın artırılmasına yönelik girişimler ve İsrail gibi aktörlerle geliştirilen askeri iş birliklerinin, Güney Kıbrıs'ı Doğu Akdeniz'de bir askeri üs ve silahlanma merkezine dönüştürme riskini beraberinde getirdiğini dile getirdi. Bu yaklaşımın, yalnızca Güney Kıbrıs'ın değil, tüm adanın ve bölgenin güvenliğini tehdit ettiğini vurgulayan Üstel, Orta Doğu'daki çatışmaların derinleştiği bir dönemde bu tür adımların son derece sorumsuz olduğunu kaydetti. Bu politikaların Kıbrıs Türk halkını da ciddi güvenlik riskleriyle karşı karşıya bıraktığını belirten Üstel, bu nedenle adada iki ayrı halk ve iki ayrı devlet bulunduğunu vurguladıklarını ifade etti. Üstel, Rum liderliğine adayı yabancı askeri güçlerin çıkar alanı haline getirmekten vazgeçmesi ve adayı çatışmaların merkezine taşımaması çağrısında bulundu. Kıbrıs Türk halkının, Türkiye'nin garantörlüğü altında 50 yılı aşkın süredir barış ve huzur içinde yaşadığını ve bu gerçeği değiştirmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini sözlerine ekledi.
Bakmadan Geçme
Bakan Bak, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Öztürkler ile bir araya geldi
Yılmaz, KKTC'de şehitleri andı
Cevdet Yılmaz, KKTC Meclis Başkanı Ziya Öztürkler ile bir araya geldi
KKTC Başbakanı Üstel, batık gemide arama çalışmalarını inceledi
KKTC’de sürpriz kabine değişikliği! İki bakan gitti
KKTC Başbakanı Üstel Ankara'da temaslarda bulundu
