Kültür Yolu Festivali'nde esnek porselen atölyesi
Türkiye Kültür Yolu Festivali'nde Fatoş Sarpkaya, fırınlama gerektirmeyen, kırılmayan ve yıkanabilir yeni nesil esnek soğuk porselen hamurunu tanıttı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin İstanbul ayağında, esnek soğuk porselen atölyesi düzenlendi. Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği tarafından Rami Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen etkinliği, esnek soğuk porselen sanatçısı Fatoş Sarpkaya yönetti. Atölye kapsamında Sarpkaya'nın bu özel malzemeden hazırladığı eserler de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Esnek soğuk porselenin özellikleri tanıtıldı
Atölyede katılımcılara, fırınlama gerektirmeden havayla temas ettiğinde kuruyan esnek soğuk porselen hamurunun özellikleri ve kullanım teknikleri anlatıldı. Sanatçı Fatoş Sarpkaya, etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, Kültür Yolu Festivali'nin sanatı ve sanatçıyı toplumla buluşturan kapsamlı bir platform olduğunu vurguladı. Kendi sanat alanının çağdaş bir yapıya sahip olmasına rağmen, festivalin geleneksel sanatlarla çağdaş sanatı bir araya getiren bütünleyici yapısını takdir ettiğini belirtti. Sarpkaya, tarifi kendisine ait olan esnek soğuk porselenin kırılmayan, esnek bir yapıya sahip olduğunu ve havayla temas ederek kuruduğunu aktardı. Hamurun çok ince açılabildiğini ve kullanımının rahat olduğunu dile getiren Sarpkaya, bu özelliklerinin halk eğitim merkezleri ve sanat atölyelerinde büyük talep görmesine neden olduğunu söyledi. Bu modern sanatın, gelin tacı, gelin buketi, yaka iğneleri ve ev dekorasyonu gibi çeşitli alanlarda kullanılabileceğini ekledi. Ayrıca, hamurun yıkanabilir bir özelliğe sahip olduğunu ve daha kalın formlarda da çalıştıklarını belirtti.

Sanatın kullanım alanları genişliyor
Atölye çalışmasına gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Sarpkaya, katılımın yoğun olduğunu ve çok sayıda bekleyen öğrencinin bulunduğunu ifade etti. Katılımcılara hamuru deneyimleme, küçük çalışmalar yapma ve teknikleri öğrenme fırsatı sunduklarını belirtti. Sarpkaya, bu sanatın yeni dönem sanatı olması sebebiyle her gün yeni projelerle kullanım alanlarını genişletmek için çalıştıklarını söyledi. Öğrencileriyle birlikte farklı alanlara bu sanatı nasıl aktarabilecekleri üzerine yoğun bir çalışma yürüttüklerini ve insanlardan aldıkları olumlu geri dönüşlerin kendilerini memnun ettiğini sözlerine ekledi. Gelecekte hamuru fabrikasyon olarak ürettikten sonra yurt dışı pazarına açılmayı da planladığını belirtti. Sergideki eserlerin ziyaretçilerden büyük ilgi gördüğünü ve gerçek çiçek zannedildiğini anlatan Sarpkaya, bu durumun kendilerini heyecanlandırdığını ifade etti. İnsanların bu sanat dalı hakkında bilgi sahibi olmadıklarını ve kendilerinin de onları bilgilendirmek için güzel bir fırsat yakaladıklarını söyledi. Sarpkaya, Türkiye genelinde birçok halk eğitim hocasına eğitim verdiğini ve İstanbul'da Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği'nde eğitimlerine devam ettiğini sözlerine ekledi. Geleneksel kodlarla eğitim verdiklerini ve kendisinden sonra bu sanatı devam ettirecek yetenekli öğrencilerinin olduğunu belirtti.
Bakmadan Geçme
Kayseri, Türkiye Kültür Yolu Festivali'ne ev sahipliği yapıyor
Şeflerden Erzurum lezzetlerine övgü
Van, Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin onuncu durağı oldu
Mersin Kültür Yolu Festivali kapılarını açtı: Bakan Ersoy da oradaydı
Kültür Yolu Festivali artık tüm Türkiye'yi saracak: Bakan Ersoy'dan büyük müjde!
Mehmet Nuri Ersoy Türkiye Kültür Yolu Festivali 2026 şehir ve tarihlerini açıkladı
