Meclis'te basın özgürlüğü tartışması alevlendi: YENİ Parti'nin önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi
TBMM'de YENİ Parti'nin basın özgürlüğü ihlallerini araştırma önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. YENİ Parti'li Çakırözer, gazetecilere yönelik baskı ve tutuklamaları gündeme getirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, YENİ Parti'nin ülkemizdeki ifade ve basın özgürlüğü alanında yaşanan ihlallerin araştırılması talebi, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) ret oylarıyla kabul edilmedi.
GAZETECİLERE YÖNELİK BASKILAR MASAYA YATIRILDI
Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl'ün başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, YENİ Parti'nin Türkiye'deki son dönemde yaşanan ifade ve basın özgürlüğü ihlallerini mercek altına alma önerisi görüşüldü. Öneri üzerine söz alan YENİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Utku Çakırözer, AK Parti iktidarının gazetecilere yönelik baskı, sansür ve engelleme politikalarının giderek arttığını iddia etti. Çakırözer, gazetecilerin yaptıkları haberler, kaleme aldıkları yazılar ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma, gözaltı ve tutuklama süreçleriyle karşılaştığını vurgulayarak, adli verilere ilişkin çarpıcı rakamlar paylaştı. Kendisi, "AKP'nin ifade ve basın özgürlüğünü abluka altına alan baskı, sansür, engelleme girişimleri maalesef artarak devam etmekte. Türkiye 2026 yılı itibarıyla dünya basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 163'üncü sıraya geriledi çünkü haberi, yazısı, paylaşımı nedeniyle gazeteciler soruşturma, gözaltı ve tutuklamalarla karşı karşıya. Bakın, temmuz ayının üçte 1'i adli tatildi ama o ayda bile gazeteciler en az 40 kez hakim karşısına çıktı. 8 gazeteci gözaltına alındı, 2 gazeteci tutuklandı. Yılın başından bu yana yedi aylık süreçte 350 kez hakim karşısına çıktı gazeteciler haberini, yazısını savunmak için. En az 50 gazeteci gözaltına alındı. İsmail Arı, Alican Uludağ, Nedim Oruç, Pınar Gayıp, Yıldız Tar, Sibel Gürcihan'ın da aralarında olduğu 15 gazeteci aylarca tutuklu kaldı. Merdan Yanardağ, uydurma casusluk davanızdan tam iki yüz seksen beş gündür, otuz beş yıllık gazeteci Ali Çağatay 'tweet' attı diye bir buçuk aydır özgürlüklerinden, sevdiklerinden mahrum, zindandalar." ifadelerini kullandı.
TARİHİ SÜREÇLERİ KİM ANLATACAK?
Çakırözer, TBMM'nin tarihi anlara tanıklık ettiğini belirterek, terörün sonlandırılması ve toplumsal barışın tesis edilmesi gibi hedeflere ulaşılabilmesi için basının özgürce haber yapmasının gerekliliğini savundu. Basına uygulanan kısıtlamalarla bu önemli süreçlerin doğru bir şekilde kamuoyuna aktarılamayacağını dile getirdi. Çakırözer, konuşmasına şöyle devam etti: "Değerli arkadaşlar, Meclisimiz tarihi günlere tanıklık ediyor. Bir yandan terörü bitireceğiz, toplumsal barışı sağlayacağız diyoruz; peki ama bu tarihi süreci kim yazacak, kim anlatacak? Gazetecileri cezaevine koyarak, haberlerini sansürleyerek, siteleri karartarak mı yapacaksınız? Gazeteciler emekli eyleminde, madenci direnişinde, 19 Mart darbesinde, 1 Mayıs, 8 Mart, NATO protestolarında meydanlardan haber yapacak ama engelleniyor. Tutuklu meslektaşına destek için yürümesine dahi abluka konuyor. Dünyanın öbür ucundan gelen gazeteci Ankara'da zirve izliyor ama kendi gazetecimize yasaklanıyor. Siteleri, sosyal medya hesapları kapatılıyor. Yetmiyor, hepsi bir de zindana tıkılıyor. Silivri'de ve diğer adliyelerde habercilere mahkeme salonları yasaklanıyor. Davaları anbean aktaran gazeteciler gerekçesiz gözaltına alınıyor." YENİ Parti'nin önerisi üzerine milletvekillerinin görüş bildirmelerinin ardından yapılan oylamada, araştırma önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.
Bakmadan Geçme
Okul saldırısı TBMM'ye taşındı
EMEP'li Sevda Karaca, Girne'deki gemi faciasını TBMM'ye taşıdı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, silahların teslim edilmesini umuyor
YENİ Partili Barut, yurt dışı çıkış harcı gelirlerini sordu
DBP'li Uçar: Kürt meselesinin Meclis'te konuşulması kazanım
Kurtulmuş: Yasa sadece PKK, PYD ve KCK için geçerli
