MHP'den sağlık sistemine radikal öneri: Tek tip aile sağlığı merkezleri hayata geçmeli
MHP, sağlık sisteminde köklü bir değişiklik önererek 'tek tip aile sağlığı merkezleri'ni gündeme getirdi. Bu merkezler, geniş bir personelle koruyucu sağlık hizmetlerine odaklanarak randevu, sıra ve tedavi gecikmesi gibi sorunları çözmeyi h

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Selim Yurdakul, Türkiye'de sağlık sisteminde köklü bir değişiklik yapılması gerektiğini vurgulayarak, 'tek tip aile sağlığı merkezi' önerdiklerini açıkladı. Bu merkezlerin, doktor, hemşire, teknisyen gibi temel sağlık personelinin yanı sıra psikolog, aile danışmanı, diyetisyen, diş hekimi ve güvenlik görevlisi gibi geniş bir ekiple hizmet vereceğini belirtti.

SAĞLIK HARCAMALARINDAKİ ARTIŞ VE MEVCUT SORUNLAR
Yurdakul, partisi tarafından düzenlenen 'Türk Sağlık Sisteminde Yenilikler, 21'inci Yüzyılda Sağlık Politikaları' konulu toplantıda yaptığı sunumda, Türkiye'nin sağlık harcamalarındaki dikkat çekici artışa dikkat çekti. 2014 yılında yaklaşık 95 milyar TL olan sağlık harcamasının, 2025 yılında 2 trilyon 359 milyar TL'ye ulaşmasının öngörüldüğünü ifade eden Yurdakul, Sağlık Bakanlığı bütçesinin büyük bir kısmının tedavi edici hizmetlere ayrıldığını, koruyucu sağlık hizmetlerine ise sadece yüzde 27'lik bir pay düştüğünü söyledi. 86 milyonluk nüfus için yıllık 1 milyarun üzerinde muayene sayısının inanılmaz derecede yüksek olduğunu belirten Yurdakul, bu durumun randevu sorunları, tanı ve tedavi gecikmeleri, çalışanlar üzerindeki yük artışı, sağlıkta şiddet ve tükenmişlik gibi pek çok soruna yol açtığını dile getirdi. Bu tablonun sürdürülebilir olmadığını vurguladı.
PROAKTİF VE DEĞER TEMELLİ SAĞLIK HİZMETİ MODELİ
MHP olarak önerdikleri sistemin, sosyoekonomik gerçeklere uygun, yapısal, planlı ve sürdürülebilir bir Türk sağlık sistemi olduğunu belirten Yurdakul, sağlık hizmetlerini reaktif (tedavi odaklı) yerine proaktif (koruyucu odaklı) hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Değer temelli sağlık hizmeti modeline geçilmesi gerektiğini savunan Yurdakul, bu entegre basamak sisteminde vatandaşın ilk başvuracağı yerin aile hekimi olacağını, sorunun burada çözülemezse ikinci basamak olarak devlet hastanesine, oradan da ihtiyaç halinde üniversite hastanesine yönlendirileceğini anlattı. Bu modelin, hastalıkların yüzde 75-85'inin ilk basamakta çözülmesini sağlayacağını, böylece randevu, sıra, cepten harcama, şiddet ve zaman israfı gibi sorunların ortadan kalkacağını, ikinci ve üçüncü basamak hastanelerdeki yığılmanın önleneceğini ve finansman sıkıntısının giderileceğini ifade etti. Önerilen tek tip aile sağlığı merkezlerinin devlet tarafından kontrolü, yönetimi ve finansmanının sağlanması gerektiğini de ekledi.
Bakmadan Geçme
CHP'li Erbay: Sağlık sistemi hekimleri cezalandırarak düzelmez
Bebek ölümleri skandalı patlak verdi: Sağlık sistemindeki çürümeye isyan!
Depremlerin acı tecrübesiyle sağlık sistemleri güçleniyor: İstanbul'dan dünyaya mesaj
Sağlık sisteminde büyük boşluk: Eczacılar kadrosuz kaldı, Türk Eczacıları Birliği isyan etti!
Hekim Birliği'nden acil düzenleme çağrısı: Sonuç alma zamanı geldi
Muhalefetten askeri hastaneler için yeniden açılma talebi
